Barsko korzo danas u znaku umjetnosti

 Barsko korzo danas u znaku umjetnosti

Prijatne note sa klavira, umjetnička djela izložena ulicom, slika su koja će nas dočekati u većini svjetskih metropola. Baš takvo bilo je danas Šetalište kralja Nikole u Baru. Klasična muzika pomiješana sa šumom mora, djela domaćih umjetnika izložena na šetalištu.

Prvi dan vikenda na barskom korzu protiče u znaku prvog izdanja likovne manifestacije OnART Bar. Ovaj projekat ima za cilj da, kako je za Portal Bar kazao jedan od autora projekta dr Milun Lutovac, raznolikost pojedinačnih, stvaralačkih poetika umjetnika grada pod Rumijom spoji i predstavi kroz jedinstven likovni izraz.

Svi koje su se danas našli – namjerno ili slučajno – na Šetalištu kralja Nikole mogli su da vide djela više od 20 umjetnika iz našeg grada – Muharem Muratović, Maja Čakalović, Marko Rakonjac, Dalibor Dado Ćetković, Džulijan Ilić, Vladimir Iličković, David Husić, Jovan Jerkov, Danijela Stanković Drobnjak, Neda Popović, Relja Dedeić, Koviljka Ćalasan, Nada Vojinović, Boris Bajić, Jelena Vojinović, Joko Lekić, Andrija Vujošević, Larisa Vujačić, Anja Mihijeva, Nataša Drešić, Mirsada Škrijelj, Tanja Sekulić, Predrag Pejaković.

A na samo nekoliko desetina metara od izložbe ljepotu sunčane subote upotpunio je Arne Šmit, nemački ulični umjetnik koji sa svojim klavirom putuje širom svijeta.

Zanimljivo je da je ovaj Njemac samouk i da je u 29. godini napustio posao u automehaničarskoj radnji kako bi putovao svijetom. Takođe, nema stalnu adresu. Svijetom putuje od 1997.godine i posjetio je više od 300 svjetskih gradova. Osim interpretacije poznatih djela pisanih za klavir, Šmit radi i obrade poznatih savremenih kompozicija Eltona Džona, Majkla Džeksona, Filipa Kolinsa…

Do sada je objavio četiri albuma, a brojni njegovi nastupi dostupni su i na YouTube-u.

Naslovna fotografija: Rad Koviljke Ćalasan (IG: le Petit château)

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još