Barski ljetopis u znaku crnogorskih stvaralaca

 Barski ljetopis u znaku crnogorskih stvaralaca

Koncertom All stars Jazz Ensamble Montenegro, koji čine eminentni muzičari ovog žanra iz Crne Gore, 15. jula na Ljetnjoj sceni Doma kulture počeće 34. izdanje Barskog ljetopisa. Do 6. avgusta ljubitelji književnosti, muzike, teatra, filma i likovne umjetnosti biće u prilici da se upoznaju sa djelima brojnih crnogorskih autora, u okviru festivala zbog kojeg Bar, tokom ljetnjih mjeseci, već 34 godine postaje više od turističkog mjesta.

Tokom tri sedmice fokus festivala biće na crnogorskim autorima i umjetnicima koji će dobiti priliku da promovišu svoja djela koja su nastala u prethodne dvije godine. Svi programi odvijaće se na scenama i prostorima JP Kulturnog centra Bar, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera u borbi protiv virusa korona.
“To što će se u okviru festivala predstaviti isključivo autori, predstave i muzičari iz Crne Gore, neće uticati na kvalitet Barskog ljetopisa. Naprotiv. Imamo kvalitetne umjetnike koji su prepoznati širom svijeta, pa je ovo prilika da svoj rad predstave i na našem festivalu. Svaki dio programa pažljivo je biran, o svemu smo vodili račina, a zbog ograničenog budžeta ove godine će festival trajati samo tri sedmice. Tokom tog perioda potrudićemo se da svi Barani, ali i gosti koji vole umjetnost zaista uživaju”, kazala je producentkilja Barskog ljetopisa Milena Charan.

Za ljubitelje teatra i filma selektor Milija Šćepanović pripremio je kvalitetan program.
„Tokom tri sedmice ljubitelji pozorišta imaće priliku da odgledaju nekoliko predstava, među kojima je i „Don Kihot“ u režiji jednog od najuglednijih reditelja regiona Andraša Urbana, koja koja je rađena u korpodukciji Barskog ljetoisa i Gradskog pozorista Podgorica. Biće izvedena i predstava „Kozocid“ autorski projekat Vide Ognejnović nastale u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica. Filmski program se realizuje u saradnji sa institucijama kulture među kojima su Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja“, najavljuju organizatori.

Selektor likovnog programa je dr Milun Lutovac, a za sada, iz Barskog ljetopisa najavljuju da će domaća publika biti u prilici da vidi radove jednog značajnog predstavnika crnogorske likovne scene Dragana Karadžića.

Selektor muzičkog programa je Vladimir Maraš.

Autor logoa: Sreten Sošić

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još