Žrtve krijumčarima plaćali od 3.000 – 4.000 eura po osobi

 Žrtve krijumčarima plaćali  od 3.000 – 4.000 eura po osobi

Krijumčarenje 39 državljana Republike Turske do Italije, koje je crnogorska policija spriječila u četvrtak,  izvršeno u organizaciji organizovane kriminalne grupe, a Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv tri lica policija je podnijela  zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Sva trojica su državljani Turske,  dvojica uhapšeni, a za jednim je rapsisana lokalna potraga.

Policija je raspisala lokalnu potragu  za   K.P. (46) zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. On je obezbjedio  jedrilicu „Posejdon“ po ranije utvrđenom planu i predalo je  G. E. i Y. R.,  kako bi sa njom izvršili krijumčarenje.  Žrtve krijumčarenja su platili krijumčarima 3.000-4.000 eura po osobi

Dva turska državaljanina G. E. i Y. R su uhapšena  zbog sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

U jedrilici koja je registrovana  za prevoz devet putnika i članova posade, bila je 41 osoba.

Jedan od osumnjičenih krijumčara, Foto: B. Dabić

-Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Bar, 18. decembra podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.  Pripadnici Sektora granične policije su 16. decembra oko 20,00 časova registrovali neprijavljeno isplovljavanje plovila iz uvale Trsteno – Budva i njegovo kretanje u pravcu otvorenog mora. Odmah su preduzeli radnje iz svoje nadležnosti i u međunarodnim vodama, u pravcu Italije 17. decembra oko 04.35 časova zatekli i izvršili kontrolu jedrilice „Posjedon” koja je plovila pod crnogorskom zastavom. Izvršenom kontrolom utrvđeno je da se u plovilu nalazi 41 državljanin Republike Turske, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Nakon zaustavljanja, plovilo je uz pratnju policije vraćeno u Luku Bar,  gdje se pristupilo detaljnoj kontroli kojom je utvrđeno da su plovilom upravljala dva lica, osumnjičeni G. E. i Y. R. i da se u plovilu, osim njih dvojice, nalazilo još 39 turskih državljana, koji su suprotno Zakonu o graničnoj kontroli ilegalno prešli državnu granicu bez zakonom propisane kontrole. Navedeno plovilo je registrovano za prevoz devet putnika i članova posade.

Tužilac u Specijalnom državnom tužilšatvu je naložio da se 17. decembra u 20,00 časova liše slobode G.E. (59) i Y.R. (49) državljani Republike Turske i da mu se ova lica uz krivičnu prijavu privedu na dalju nadležnost zbog sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

-Ovom krivičnom prijavom obuhvaćen je K.P. (46) državljanin Turske i za njim je raspisana lokalna potraga zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja i Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju identifikovanja drugih članova ove organizovane kriminalne grupe i njihovog procesuiranja, navodi se u saopštenju.

Tokom ovih aktivnosti od izvršilaca krivičnog djela službenici Uprave policije su privremeno oduzeli oko 3.000 eura, pet mobilnih telefona i jedrilicu. Lica koja su bila žrtve krijumčarenja su smještena u Prihvatilište za strance.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja