Zima topla, bez mnogo padavina

 Zima topla, bez mnogo padavina

Foto: Sonja Jovanović

Predstojeća zima biće blaga i sa manje padavina, a upitno je da li će snijega biti u normalnim količinama ili manje kazala je načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Mirjana Ivanov.

Nakon ljeta koje nije bilo vrelo kao što smo navikli, te suve i toplije jeseni u odnosu na višegodišnji prosjek, slijedi zima u kojoj će biti malo snijega – i koji će se kratko zadržavati.

Do kraja decembra i tokom Nove godine postoje naznake da će se sniježni pokrivač formirati u planinskim oblastima iznad 1.000 metara nadmorske visine u sjevernim oblastima Crne Gore. Takav snijeg bi trebalo da bude vlažniji i sa kraćim trajanjem od prosječnog.

Kako je Pobjedi kazala Ivanov, u svim krajevima Crne Gore meteorološka suša je bila jaka od sredine novembra, dok je hidrološka suša bila u granicama normale od septembra do prve polovine novembra, i umjerena do kraja novembra. To je bilo praćeno temperaturom višom od normalnih vrijednosti.

“U naredne dvije nedjelje, prema Regionalnom klimatskom centru u Ofenbahu za praćenje klime, očekuju se padavine iznad normale u centralnom dijelu Mediterana (Korzika, Italija, zapadni dio Balkanskog poluostrva), sjevernog dijela Egejskog mora, zapadnog i južnog obalskog pojasa Turske i sjevernog primorja Španije”, kazala je Ivanov.

Na osnovu konsenzusa eksperata SEECOF-a (Forum o izgledima klime u regionu Jugoistočne Evrope) i MEDCOF-a (Foruma o izgledima klime u regionu Mediterana) za zimu se očekuju više temperature od prosjeka za period 1981. do 2010. u većem dijelu istočne oblasti Sredozemlja.

“ U toj se oblasti, kojoj pripada i Crna Gora, sa vjerovatnoćom od 50 odsto očekuju više temperature, (a za SEECOF podregion čak i 60 odsto vjerovatnije), 30 odsto ukazuju da će biti normalne a vjerovatnoća da će temperature biti niže od prosjeka je 20 odsto- ističe Ivanov.

Prema njenim riječima, nema pouzdanog signala za zapadni dio Mediterana, osim za zapadni dio Iberijskog poluostrva gdje se očekuje da dominira signal iznad prosjeka, odnosno topliji uslovi.

“Za Jugoistočnu Evropu i veći dio Zapadne Evrope koji pripada mediteranskoj oblasti prognoza padavina je da se očekuju sušniji uslovi od normalnih, dok za ostatak mediteranske oblasti jasnog signala velikih razmjera za padavine nema u prognostičkim modelima”, kaže Ivanov.

Inače, objašnjava ona da se sezonske prognoze izražavaju preko vjerovatnoće zbog nesigurnosti koja je svojstvena modelima.

“Podregionalni izgledi klime SEECOF – za Jugoistočnu Evropu i PRESANORD – za Sjevernu Afriku, mogu da pruže detaljnije informacije na razmjerama manjim od regionalnih. Dalje informacije o prognozi u toku zime za kraće vremenske periode i upozorenjima biće dostupne kao i ranije u nacionalnim hidrometeorološkim službama”, ističe Ivanov.

Kako kaže, doprinos izradi sezonskih prognoza kako za region Jugoistočne Evrope tako i za region Mediterana dali su eksperti iz nekoliko evropskih i svjetskih centara.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja