Žene Bara: Udružimo se i pomognimo porodici koja živi bez elementarnih uslova za život

 Žene Bara: Udružimo se i pomognimo porodici koja živi bez elementarnih uslova za život

NVU „Žene Bara velikog srca“ apeluju na sve koji su u mogućnosti da pomognu u akciji prikupljanja novčanih sredstava potrebnih za renoviranje dvoočlane porodice iz Bara, koja živi u jako teškim uslovima.

Foto: Žene Bara

„Riječ je o djevojci koja brine o svojoj majci, koja je oboljela od dijabetesa i ima psihoze. Ovoj porodici biće posvećena i epizoda emisije ‘Dnevnica’ koja se u utorak snima u Baru, a čiji će akter biti pjevač Isak Šabanović. Takođe, naše udruženje organizovalo je onlajn licitaciju na Fejsbuk stranici ‘Žene Bara kuvaju srcem'“, kazala je ispred „Žena Bara velikog srca“ Jovana Janković Marđokić.

Ona vjeruje da na fotografije koje su dostavljene ovom udruženju niko od nas ne može ostati ravnodušan.

„Sama pomisao da jedna mlada djevojka živi u kući koja se raspada, bez elementarnih uslova za život, a pri tome da sama brine o svojoj mami, koja je oboljela od dijabetesa i psihoze, i jedva sastavlja kraj s krajem, budi tugu i povlači pitanje – kako im pomoći? Ova porodica nas treba… Molimo sce ljude koji su u mogućnosti da se uključe u humanitarnu licitaciju, kako bismo sakupili novac i renovirali im kuću. Takođe, moguće je uplatiti novac i na broj žiro računa NVU Žene Bara 565-3443-40, sa naznakom „Za Hanku““, kaže Janković Marđokić.

Djevojka se ovom udruženju obratila pismom, u kom moli za pomoć, jer, kako kaže „bukvalno mjesec s mjesecom ne može sastaviti“.

„Ja i moja majka, koja ima 54 godine, zivimo u staroj kamenoj kuci od mog đeda. Tata moj živi sam i nemamo nikakav kontakt s njim, iz tog razloga jer je alkoličar i kockar. Mnogo je maltretirao moju majku dok je bila s njim u braku. Doživjela je mnoge stresove, ogromnu nervozu od njega, a takođe i ja koja sam tad bila dijete. Majka mi već 10 godina boluje od psihoze. Nema volju, nema snagu za život, sva ta dešavanja teškog života su nju doveli do takvog stanja. Mnogo je napeta, razdražljiva, povućena, ne želi komunicirati ni s kim, cčk ni sa mnom samo ako joj postavim pitanja ona daje kratke odgovore. U poslednje vrijeme počela je odbijati hranu i sebi kozu guliti, češkati, praviti rane. Što se tiče kliničke slike ima i dijabetes već 2 godine. Mnogo teško joj dajem tablete za dijabetes. Ponekad zna da izađe iz kuće predveče ili u ranim jutarnjim satima i da šeta po njivama preko puta kuće. Kuća je u mnogo teškom stanju, neadekvatna za normalan život. Stari krov, propali zidovi, prokišnjava i velika vlaga koja se naročito povećava od desembra prošle godine. Nemamo adekvatno grijanje, čitavu zimu smo samo na 2m drva i to što su nam komšije donirali. Od aparature imamo samo tv električni šporet i drveni šporet koji nije prikladan za korišćenje. Kupatilo nam nije sređeno, koristimo spoljni toalet. Kuća se sastoji od 1 sobe gdje ja spavam, hodnika male ostave i prostorije gde imamo staro ognjište. Veoma malo dvorište imamo tako da tu ne možemo obrađivati ništa da bi imali neku baštu. Moja majka nema nikakvu imovinu… Ja imam auto polovni koji su mi kupili prije 3 godine braća od tetke. Nemam nikakvu podršku od rodbine, borim se od svoje 18 godine sama.Sa 18 godina sam počela raditi u firmi Veterinum u Ulcinju i dok sam tamo radila bila sam primorana boraviti u toj firm, ,jer nisam tad imala auto da bi putovala do posla. Tamo sam 7 godina radila.Potom sam neko izvejsno vreme bila bez posla. Trenutno radim u Veterinarskoj u Baru i tu sam na ugovoru. Čitava moja plata ide za hranu i ostale kućne potrebštine, plaćanje struje, vode i komunalija. Bukvalno mjesec s mjesecom ne mogu sastaviti“, piše u pismu, u kom se djevojka posebno zahvaljuje Crvenom krstu koji dolazi svake sedmice i donosi osnovne namirnice.

„Tražim pomoć zbog renoviranja kuće, prvenstveno krova, zidova, podova i pravljenja kupatila i dnevnog boravka“, navodi se.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još