Žena koja je uspjela da oživi kamen dobila Oskara

 Žena koja je uspjela da oživi  kamen  dobila Oskara

Jasminka Brnjada iz Bara dobila je  sertifikat Oskar za 2020. godinu od Akademije 3D Art iz Londona.  Akademija 3D Art London okuplja članove iz 54 države. Treću godinu Jasminka Brnjada se bavi  asamblažom, a materijali su uglavnom kamen koji nađe na crnogorskim plažama, zatim  školjke,  morski sunđer,  drvo… Ovom tehnikom Jasminka se počela baviti kada je pošla u penziju spletom sudbine i teških životnih trenutaka koje je sebi olakšala hobijem koji je danas značajan izvor prihoda  vrijedne, kreativne  žene.

Jasminka Brnjada: Priroda mi pomaže da budem maštovitija i kreativnija

Autentični motivi male balkanske države, pozitivna simbolika, vedre  boje na Jasminkinim radovima “osvojile” su London za što je potvrda stigla iz Akademije 3D Art.

-Biti zapažen među toliko članova zaista imponuje. Srećna sam da su moji radovi primjećeni. Radi se o međunarodnom priznanju zbog čega je nagrada jako značajna. Godinu dana  sam član Akademije 3D Art London   i moji radovi  su dostigli  najviše  pregleda, kaže za Portal Bar Jasminka Brnjada dodajući  da je njene radove Akademija objavljivala preko društvenih mreža.

Materijali su uglavnom kamen sa crnogorskih plaža, zatim  školjke,  morski sunđer,  drvo

Ako su vijkovima  Englezi ponosno isticali svoju sposobnost ne izražavanja emocija,  Jasminkini radovi nisu  ih ostavili  ravnodušnim.

-Zanimljivo je bilo njihovo iznenađenje kada su me  prvi put kontaktirali, početkom 2020.-godine. Pitali su – koju Akademiju sam završila, da li imam radonicu, radim  li obuke,koliko radnika zapošljavam jer su bili u čudu koliko radova uradim…kada sam objasnila da sam samouka bili su začuđeni, ističući da su  oduševljeni mojim radovima. Dobila sam ponudu da postanem njihov član – što sam naravno prihvatila sa zadovoljstvom.  Godinu dana šaljem fotografije mojih radova  koji su imali na desetine hiljada pregleda, kaže s ponosom Brnjada naglašavajući da se u životu ništa ne dešava slučajno. Obajvještenje o sertifikatu Jasminka je dobila  na rođendan.

-Često se zahvalim Bogu na daru  što sam uspjela da oživim kamen. Crnogorske plaže su nevjerovatno bogate. Do sada sam uočila oko 15 nijansi kamenčića na našim plažama – sivih, crnih,  crvenih, zelenih…. Moj omiljeni materijal je kamen. Nekada koristim i školjke, drvo,  kanap… Priroda mi pomaže da budem maštovitija i kreativnija Oživljavam mrtvu prirodu. Uglavnom, buduća slika se radi na ravnoj površini, lijepi se, stavara se 3 D slika koja se kasnije urami, priča Jasminka na čijim slikama su uglavnom motivi koji imaju simboliku,  crnogorska mjesta, gradovi,  kao i životni povodi – važni događaji od rođendana, vjenčanja…., kaže Jasminka ističući da mnogo uživa ljude učiniti srećnim.

-Ima veoma duhovotih situacija. Naručuju mi da  uradim sliku sa motivom  sove, to je jedan od omiljenih motiva. Volim i da znam gdje mi radovi “putuju”, pitam,  a on odgovara –Ćuk nosi sovu za Beograd. Čovjek se preziva Ćuk, kaže u šali Brnjada.

Brnjada:Godinu dana  sam član Akademije 3D Art London

Jasno je da Jasminka radi s ljubavlju. Prepoznaje se posvećenost u radu.

 Emocija i toplina koja isijava iz njenih radova razlog su da Jasminkine slike griju domove ljubitelja asamblaža širom svijeta.  

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još