Zemlje EU otvaraju granice za sve koji su vakcinisani

 Zemlje EU otvaraju granice za sve koji su vakcinisani

European Union flags flap in the wind at sunrise outside EU headquarters in Brussels, Wednesday, Oct. 16, 2019. European Union and British negotiators have failed to get a breakthrough in the Brexit talks during a frantic all-night session and will continue seeking a compromise on the eve of Thursday’s crucial EU summit. (AP Photo/Virginia Mayo)

Evropska unija se usaglasila da otvori granice svim putnicima koji su završili proces vakcinisanja, javila je je francuska agencija AFP.

Iako su ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu jutros donijeli odluku i o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obje doze vakcine, ta odluka trebalo bi da bude potvrđena na nivou Savjeta EU u petak.

Iako u izvještajima nije precizirano s kojim vakcinama će građani moći da uđu u EU, do sada se govorilo samo o onim koja je odobrila Evropska agencija za ljekove. EMA je do sada odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

Ambasadori su preporučili da se pravila promjene kako bi se dozvolile nebitne posjete EU putnicima koji su potpuno vakcinisani – drugim riječima, oni koji su primili obje doze vakcine od dvije doze ili jedne u slučaju injekcije Džonson i Džonson. Međutim, o pitanju kako će posjetioci moći da dokažu da su vakcinisani, EU je rekla da će pojedine države članice odlučiti koje će dokaze prihvatiti.

Do kraja juna otvaranje granica

Očekuje se da će EU potpuno da otvori svoje granice za vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja.

Ali, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regiona, spremni su opet da uvedu stroge mjere.

Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugal i Grčka su već među zemljama koje prihvataju potpuno vakcinisane iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država da dodatno proširi kako bi pomogla svima tokom nadolazeće turističke sezone.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još