Zdrava životna sredina prioritet Ministarstva

 Zdrava životna sredina prioritet Ministarstva

Foto: Ministarstvo ekologije

Fokus Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u narednom periodu biće ispunjenje obaveza za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene, a u cilju ostvarivanja bržeg napretka i njegovog zatvaranja, kazao je ministar Ratko Mitrović na sastanku sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

Kako je istakao, plan Ministarstva je obilazak svih područja u kojima postoje izraženi ekološki problemi koji onemogućavaju normalan život građanima.

Ambasadorka Popa je, kako se naglašava u saopštenju Ministarstva, istakla da je zaštita životne sredine jedna od ključnih tačaka na Agendi EU za 2021. godinu. Posebno je pomenula prioritete Zelene agende koji se ogledaju u upravljanju otpadom, obnovljivoj energiji, dekarbonizaciji, tj. onim segmentima koji će biti svima vidljivi i od kojih će cjelokupno društvo imati koristi.

“Radujem se konkrenom napretku za čije ostvarenje su vam na raspolaganju dodatni finansijski mehanizmi EU”, istakla je Popa.

Ona je ohrabrila ministra i njegove saradnike da se obrate Delegaciji EU u Crnoj Gori, kao i državama članicama EU za svu neophodnu ekspertsku pomoć i ideje, s obzirom na iskustva država članica EU u pogledu zaštite životne sredine.

Državni sekretar Danilo Mrdak, dao je poseban osvrt na ključne aspekte Poglavlja 27 koji obuhvataju zaštitu prirode – uspostavljanje Natura 2000 područja, upravljanje Ulcinjskom solanom i nacionalnim parkovima, kao i upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Sagovornici su se saglasili da očuvanje i unapređenje kvaliteta životne sredine treba da bude prioritet budućeg zajedničkog djelovanja.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još