Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta – počela implementacija projekta vrijednog oko 660.000 eura

 Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta – počela implementacija projekta vrijednog  oko 660.000 eura

Počela je implementacija projekta “Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta”  koju realizuje  JZU Dom zdravlja Bar sa partnerima iz susjednih zemalja sprovodi u cilju  unapređenja kvaliteta ishrane i bezbjednosti hrane djece predškolskog uzrasta, saznaje Portal Bar.  Projekat traje 24 mjeseca, a  kofinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 657.923,36 eura, od čega je EU kofinansiranje 559.234,85 eura.

 -Kick off sastankom, koji je održan 16. decembra 2020. godine putem online platforme u organizaciji JZU Dom zdravlja Bar, kao vodećeg projektnog partnera, obilježen je početak implementacije projekta “Healthy eathing preschools children“ – HEPSC (Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta), kazala je   menadžer projekta dr  Snežana Barjaktarović Labović i istakla: “Cilj projekta je unapređenje navika u ishrani i ukupnog zdravlja djece kroz podizanje svijesti o potrebi sticanja zdravih životnih navika predškolske djece i unapređenje sistema kontrole kvaliteta i bezbjednosti hrane u predškolskim ustanovama. Pravilnom, kvalitetnom, raznovrsnom i kontrolisanom ishranom štiti se zdravlje djece, podstiče njihov optimalni rast i razvoj i doprinosi sticanju pozitivnih navika u ishrani od najranijeg uzrasta”.

-Tokom projekta organizovaće se niz stručnih edukacija i radionica za medicinsko i laboratorijsko osoblje, kao i edukacija djece predškolskog uzrasta i zaposlenih u predškolskim ustanovama. Nabavkom dodatne opreme za kontrolu kvaliteta hrane unaprijediće se mogućnosti javno zdravstvenih ustanova za kontrolu i praćenje navika u ishrani populacije predškolske djece i poređenje sa preporukama aktuelnih smjernica. Projektom je predviđeno osnivanje savjetovališta za pravilnu ishranu djece i porodice, kao i izrada mobilne aplikacije koja će roditeljima, zaposlenima u predškolskim ustanovama, zdravstvenim radnicima i svoj zainteresovanoj javnosti pružati informacije o pravilnoj ishrani djece, navodi dr Snežana Barjaktarović Labović .

Projekat “Healthy eathing preschools children“ – HEPSC (Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta) se sprovodi u okviru programa IPA Cross – border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020. Prioritetna osa 1 – Unapređenje kvaliteta usluga u oblasti javnog zdravstva i socijalne zaštite.

Ovaj projekat sprovodi JZU Dom zdravlja Bar, sa partnerima ZZJZ Šibensko-kninske županije, ZZJZ Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.

Kick off sastanku su prisustvovali: g-din Miodrag Račeta, načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju, pomoćnica direktora JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ iz Bara, stručni saradnici na projektu, predstavnici projektnih partnera i članovi projektnih timova svih partnerskih institucija.

– Realizacija projekta je započela 01.oktobra 2020, a završetak se očekuje 30. septembra 2022. godine, kaže  menadžer projekta dr  Snežana Barjaktarović Labović.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još