Zbog krivolova procesuirana 21 osoba

 Zbog krivolova procesuirana 21 osoba

Ribolovni zabran u nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero, koji je počeo 15. marta, završava se danas, a u tom periodu zbog nezakonitog izlova ribe procesuirana je 21 osoba, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Iz NPCG kazali su da je inspektorki za slatkovodno ribarstvo podnijeto sedam prijava protiv deset osoba.

„Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeto je 11 prijava protiv 18 osoba, dok je Pravnoj službi NPCG proslijeđeno 68 prijava protiv NN lica“, kaže se u saopštenju.

Iz NPCG rekli su da su nadzornici Službe zaštite NP Skadarsko jezero privremeno oduzeli 14 plovila, 13 vanbrodskih motora, 538 mreža, 13 rezervoara, 91 parangala, 16 vrša, tri saka.

„Kao i deset osti, pet lampi, četiri pretvarača, pet akumulatora, po dvije plinske boce, sonde, sijalice, blinkera, hvataljke, baterije, tri prihvatilice, 290 kilograma (kg) šarana, sedam kg jegulje i 30 komada karaša“, naveli su iz NPCG.

Prema njihovim riječima, o intenzitetu aktivnosti i kontroli prostora govori podatak da je od 15. marta do četvrtka Služba zaštite patrolirajući 24 sata na dan utrošila 4.525 litara goriva.

„Brojnim aktivnostima, koje su u periodu ribolovnog zabrana organizovane na Skadarskom jezeru, Uprava NPCG pokazala je spremnost i odlučnost da se istinski bori protiv krivolova i stane na kraj uništavanju biodiverziteta tog jedinstvenog prirodnog bogatstva Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani za privredni i sportsko – rekreativni ribolov na Skadarskom jezeru za informacije o ribolovnim dozvolama mogu se obratiti u prostorijama NP Skadarsko jezero na Vranjini, ili na e–mail adresu npskadarskojezero@nparkovi.me.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još