Zbog epidemiološke situacije, Radulović od EU i NATO tražio podršku u ljudstvu

 Zbog epidemiološke situacije, Radulović od EU i NATO tražio podršku u ljudstvu

Foto: gov.me

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputio je 4. marta pismo šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, jer je, kako je naveo, zdravstveni sistem pred pucanjem.

Radulović od zemalja članica nije tražio vakcine već da, ukoliko su u mogućnosti, u našu zemlju hitno pošalju ljekare, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, piše Pobjeda.

Apelom Ministarstva vanjskih poslova, o kojem Vlada nije informisala crnogorsku javnost, traži se podrška u okviru Mehanizama civilne zaštite (EU Civil Protection Mechanism) da bi se epidemija u Crnoj Gori pokušala staviti pod kontrolu.

„Kako bi se suprotstavili tom izazovu, obnovili smo zahtjev ka EU civilnom mehanizmu zaštite (EU Civil Protection Mechanism) za dodatnu pomoć. Ovoga puta tražimo ljudske resurse – doktore, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, koji bi, ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, bili raspoređeni i pomogli borbu protiv ozbiljne bolesti njihovim crnogorskim kolegama. Pomoć u doktorima i ostalom medicinskom osoblju iz vaše zemlje nam je potrebna hitno“, navodi Radulović u pismu u koje je Pobjeda imala uvid.

Iako je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović 3. marta saopštila javnosti kako je odlučeno da još ne dođe do potpunog zaključavanja, te da će sa tim sačekati narednih deset dana, kako bi se vidjeli efekti aktuelnih mjera, Radulović u pismu – koje je evropskim diplomatama poslato samo dan kasnije – najavljuje drugačiji rasplet.

„Spoljna pomoć ovakvog tipa jedan je od ključnih elemenata koji nam može pomoći da se izborimo sa situacijom u bliskoj budućnosti. Ljekari u Crnoj Gori rade sve kako bi ispratili procedure i protokole, ali, nažalost, skoro smo limitirani kada je riječ o ljudskim resursima. Situacija uzima danak i u velikom broju žrtava. Kako bi smirili situaciju, uveli smo strože mjere, sa izglednim uvođenjem ‘zaključavanja’ kako bi izbjegli kolaps našeg zdravstvenog sistema“, naveo je Radulović.

Nažalost, kako je priznao, Crna Gora je trenutno jedna od zemalja koja je najozbiljnije pogođena korona virusom u Evropi.

Bilježi se, prema riječima ministra, visok nivo lokalne transmisije kao i veliki broj hospitalizovanih pacijenata u svim djelovima zemlje, „a ljekari i medicinsko osoblje su gotovo iscrpljeni“.

„U izazovnim vremenima za cijeli svijet, saradnja i solidarnost su ključ. Tokom ovog perioda svjedoci smo da bez obzira koliko je pandemija ‘razbila’ cijeli svijet, jedinstvo i zajednička akcija su ključni. Vaša pomoć, u mjeri mogućeg, bila bi izuzetno značajna za prevazilaženje teške situacije u našoj zemlji što prije i sa što manje posljedica“, zaključuje Radulović u pismu.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još