Završetak prve faze radova na uređenju šetališta u Sutomoru tokom juna

 Završetak prve faze radova na uređenju šetališta u Sutomoru tokom juna

Završetak prve faze radova na uređenju i rekonstrukciji šetališta u Sutomoru, projekta značajnog za turizam kompletne države, očekuje se, kako je Dnevnim novinama saopšteno iz JP Morsko dobro, tokom narednog mjeseca.  Ukupna vrijednost investicije za sve 4 faze projekta je oko 5.400.000,00 eura, a od tog iznosa je za prvu fazu, koja se privodi kraju, opredijeljeno oko 970.000,00 eura.

“Realizacijom projekta uređenja trgova, šetališta i saobraćajnica u Sutomoru unaprijediće se u svakom smislu – esteteskom, funkcionalnom, sadržajnom, vizuelni izgled i turistička ponuda  Sutomora, Bara i Crne Gore i podići se na mnogo veći , kvalitetniji nivo. Podizanjem kvaliteta uređenja prostora, ostvariće se multiplikativni efekti na ukupan kvalitet turističke ponude, kvalitet i povećanje obima tirističke ponude i dati zamajac budućem kvaltetnijem uređenju kompletnog Sutomora”, kazali su iz Morskog dobra.

Radovi koji su u završnoj fazi odnose se, napominju iz ovog preduzeća, na centralni javni prostor cijelog naselja.

“Ova zona proširenog šetališta djeluje kao odušak najgušće urbane strukture uz sutomorsku obalu i za razliku od ostatka šetališta predstavlja ‘dvorište’ prvog reda objekata prema moru. Na kraju ove cjeline prema zapadu nalaze se parcela i bista Iva Novakovića po kom je ulica dobila ime, koja se zadržava na istom mjestu”, kažu u Morskom dobru.

Nastavak radova na uređenju trga sa fontanom, zapadno od spomenika Ivu Novakoviću, u nastavku sadašnjeg uređenja, očekuje se odmah nakon sprovedene tenderske procedure za drugu fazu radova. JPMD je u svrhu nastavka radova već obezbijedilo sredstva u visini od 450.000,00 eura, a prema Glavnom projektu za uređenje trga će biti potrebno da se izdvoji oko milion eura.

Kompletan projekat je inače podijeljen u 4 faze i obuhvata površinu od 26,400 kvadratnih metara.

“Projekat obuhvata saobraćajnicu 2a,  Obala Iva Novakovića zapadno od raskrsnice ispod k.p.2226/3 k.o. Sutomore sa obalnim šetalištem uz gradsku plažu, zatim funkcionalno zaleđe sa javnim zelenim površinama i dijelom saobraćajnice 2a i šetališta (radovi u završnoj fazi), pjaceta – trg sa zelenim površinama, fontanom , rekreativnim zonama I dijelom saobraćajnice 1b I šetališta i kao četvrta faza projekta uređenje okoline Đurića potoka sa javnim zelenim površinama i parking  prostorima.. Predmetni prostori se tretiraju integralno kao jedinstven funkcinakno skladan prostor u odnosu na postojeće saobraćajnice, cjelina, objekte i sadržaje koji ga okružuju”, pojašnjava se.

Prvu fazu projekta uređenja šetališta – trga u Sutomoru realizuju Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore realizuje u saradnji sa Opštinom Bar i Direkcijom javnih radova. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još