Završen izviđaj u slučaju neispravnih respiratora

 Završen izviđaj u slučaju neispravnih respiratora

Specijalno državno tužilaštvo okončalo je izviđaj u slučaju prijavljenih nepravilnosti prilikom kupovine 33 respiratora u martu prošle godine. Da li je neko, od tada nadležnih, počinio bilo koje krivično djelo i da li će Specijalno tužilaštvo u ovom slučaju otvoriti istragu, znaće se u narednim danima, saznaje Pobjedu iz Specijalnog državnog tužilaštva.

“Saslušani su svi svjedoci i prikupljeni materijalni dokazi na osnovu kojih će postupajući tužilac donijeti odluku da li će otvoriti istragu ili obustaviti krivični postupak”, pojasnili su Pobjedini sagovornici.

Predmet u slučaju eventualnih nepravilnosti kupljenih respiratora formiran je nakon što su ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović sredinom marta saopštile, na konferenciji za medije, da 23 od kupljena 33 respiratora, koji su koštali blizu 600.000 eura, ne rade, te da su ,,stari i neispravni“.

Radulović je tada precizirala da su respiratori neispravni, nesigurni, što su navodno konstatovali ljekari koji su pokušali da ih koriste. Ustvrdila je da se na aparatima vidi da su proizvedeni 2015. i 2016. godine, a da je samo jedan aparat marke „fleksimag“ proizveden 2019. godine.

Desetak aparata kompanija „Glosarij“ je preuzela i poslala u Tursku na servisiranje. Nakon servisiranja aparati su dopremljeni u KC, i ponovo se pokazalo – ustvrdila je Radulović – da su neispravni i neupotrebljivi.

Nasuprot tim tvrdnjama ministarke zdravlja i direktorice Kliničkog centra, predstavnici nekadašnjeg kriznog štaba i NKT-a su odgovarajući na optužbe ustvrdili da su sporni respiratori kupljeni ispravni.

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba dr Ranko Lazović tvrdio je da su svih 30 respiratora isporučenih iz Turske bili ispravni dok je on bio na toj funkciji, do 7. septembra prošle godine.

On je objasnio da su u maju aparati poslati u Tursku na servis nakon što je na 12 uređaja prijavljivano da su nepouzdani. Za šest je na servisu utvrđeno da su ispravni, a na šest je urađena kalibracija. Svi uređaji su vraćeni u avgustu ispravni, što je konstatovano pojedinačnim zapisnikom.

U dokumentaciji i prepisci u koju je Pobjeda imala uvid, piše da su svi respiratori testirani i isporučeni kao ispravni, novi, te da nikad nijesu korišteni prije toga ,,ni u jednoj bolnici ili bilo gdje drugo“.

Govoreći o testiranju spornih respiratora, bivši šef kriznog medicinskog štaba je naveo da su oni u prostoru kardiologije, koji je tada bio prazan, iskoristili za test na vještačkim plućim.

Test su radili direktor Klinike za anesteziolgiju, kao naijskusniji, Hasib Lukač, tehničar Nikola Mitrović, četiri naša inženjera – Mirko Miranović, Zoran Poleksić, Rade Gardšević i Dušan Perović, kao i dva inženjera kompanije ,,Glosarij”.

Nakon toga, dvadeset respiratora je distribuirano Kliničkom centru, pet nikšićkoj bolnici, jedan kotorskoj i cetinjskoj, dva barskoj i bjelopoljskoj bolnici.

Iako zapisnici o urađenom testiranju ne postoje, Lazović je ipak ustvrdio da je test urađen.

Bivši direktor Kliničkog centra i član nekadašnjeg NKT-a dr Jevto Eraković objasnio je da se kupovina respiratora koji su u Crnu Goru stigli prije godinu odvijala u periodu kada je u svim evropskim državama bio registrovan virus i kada je bio stopiran izvoz bilo kakve medicinske opreme, posebno respiratora.

On je istakao da je zahvaljujući konzularnom predstavništvu Crne Gore u Istanbulu i razumijevanju tamošnjih vlasti omogućen izvoz respiratora u našu zemlju, iako je samo nekoliko dana kasnije Turska stopirala kompletan izlaz.

Za transport respiratora iz Turske u Crnu Goru bila je zadužena veledrogerija ,,Glosarij“.

Direktorka ,,Glosarija“ Mira Mijušković je pojasnila da su imali saglasnost iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva, čime se potvrđuje da su aparati koji su bili predmet uvoza prošli kontrolu i da su apsolutno ispravni.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još