Započeta akcija – Valdanos maslinarima, podršku pružili i maslinari iz Bara

 Započeta akcija – Valdanos maslinarima, podršku pružili i maslinari iz Bara

Raščišcavanje puteva u maslinadi uvale Valdanos započeto je prvog dana vikenda, uz podršku Vlade, opštine Ulcinj,  udruženja maslinara iz primorskih opština, predstavnika  vjerskih zajednica… Posao obavlja mehanizacija Vojske Crne Gore, uz podršku građana, lokalnih organizacija i institucija.

Podršku su pružili predstavnici Društva maslinara Bar i Džematskog odbora Stari Bar koji su  zajedno sa maslinarima Ulcinja učestvovali u akciji čišćenja puteva i „oslobađanja“ Valdanosa, odnosno vraćanju maslinjaka vlasnicima.

Foto:Barani prijateljima iz Ulcinja žele da što prije vrate svoje maslinjake, urede ih da budu na ponos budućim generacijama

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović simbolično je  označio početak raskrčavanja puteva.

– Ja sam se obukao da radim, tako da je vrijeme da krenemo. Previše se pričalo, previše se čekalo. Moja poruka je- idemo da radimo i da mijenjamo stvari, poručio je Stijović.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović podsjetio je da je Valdanos uvjek spajao, a ne razdvajao ljude te da je cilj vraćanje i zaštita privatne svojine u Valdanosu

-Valdanos  nije ni ekonomsko, nije ni pitanje pravde, koliko je pitanje kulturološkog opstanka ovog naroda. Ljudi došli smo da oslobodimo masline, a oslobađanje maslina je oslobadjanje naše duše, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. On je rekao da ministarka odbrane Olivera Injac, koja je  prisustvovala akciji u Valdanosu,  u nijednom trenutku nije imala dilemu da Vojska treba danas da bude u maslinadi.

Foto:Posao obavlja mehanizacija Vojske Crne Gore

Ispred Udrženja maslinara Ulcinj Avdo Derviši   očekuje  da akcija bude završena za deset do 15 dana.

– Toliko bi  trebalo da traje raskrčavanje glavnih puteva, kako bi raniji vlasnici mogli da priđu svojim imanjima. Odlučni smo u tome da istrajemo  do kraja, da očistimo  maslinjake, radimo na tome da se masline vrate vlasnicima, kazao je Derviši.  

Predsjednik opštine  Ulcinj Ljoro Nrekić kazao je da maslinari mogu da računaju na punu podršku lokalne uprave.

Želim da ova akcija uspije i da što prije se raskrče putevi, da se revitalizuju masline, kazao je Nrekić.

Valdanos Fot: Biljana Dabić

Abazović je iz Valdanosa poručio: Zajedno možemo sve!

– Hvala građanima, predstavnicima vjerskih zajednica, ministarki odbrane Oliveri Injac, ministru poljoprivrede Aleksandru Stijoviću, ministarki javne uprave Tamari Srzentić, poslanicima Miodragu Lekiću, Genciju Nimanbeguu, Fatmiru Đeki, Opštini Ulcinj, NVO Mogul, Martin Šnajder Jakobi i drugim predstavnicima civilnog sektora, medijima, prijateljima iz Bara i cijele Crne Gore. Posebna zahvalnost ide pripadnicima Vojske Crne Gore i udruženju maslinara, rekao je glavni inicijator ove akcije, Dritan Abazović.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još