Za turiste smanjiti cijenu PCR testa

 Za turiste smanjiti cijenu PCR testa

Foto: RTCG

Pandemija se smiruje, a hotelijeri čekaju da resorno ministarstvo propiše zdravstvene mjere. Uputstva im još niko nije dao, ali se očekuju svakog dana. Međutim procjene za sezonu je skoro nemoguće dati, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović.

Njegov prijedlog je da se, ako sezone uopšte bude, za turiste smanji cijena PCR testa, jer na taj način neće morati 14 dana u izolaciju po povratku, već će obezbijediti dokaz da nijesu zarazni po prihvatljivim cijenama.

„Država treba da propiše cijene za te testove i za državnu i za privatne laboratorije i to bi bio još jedan način da se privuku turisti“, rekao je Radulović za Pobjedu i dodao da bi se i država mogla uključiti u finansiranje tog projekta, jer bi joj se svaki cent vratio kroz turizam.

„E to bi bio dobar potez, jer test ne bi koštao 80 eura nego da bude značajno manje. Laboratorije ne bi bile u minusu, već bi umjereno zarađivale“, ocijenio je Radulović.

Procjena

Raduje ih, kaže, što pada broj oboljelih, „ali za 10 do 15 dana vidjećemo na osnovu otvaranje Budve i Tivta“.

„Onda bi možda mogli na osnovu toga da pravimo neke procjene“, smatra Radulović.

Pozdravio je odluku da će se od turista sa kruzera tražiti PCR test.

„To je pametna odluka jer svaki kruzer ima svoju laboratoriju i mogu da rade testove“, kazao je Radulović, dodajući da hotelijerima još niko nije dao zdravstvene protokole za dočekivanje gostiju.

„U saznanju sam da se pripremaju i da će nam biti poznati u narednih nekoliko dana“, najavio je Radulović.

Za uspješnost sezona i privlačenje turista, kako ne naglasio, nije samo dovoljna oznaka „Safe travels“ koju mnogi hoteli u Crnoj Gori imaju. On ima prijedloge koji bi privukli turiste iz zemalja iz kojih mogu da putuju u našu zemlju.

Zahtjevi

CTU je uputio u ponedjeljak Vladi prijedlog za donošenje hitnog seta mjera podrške si odgovor očekuju početkom sljedeće nedjelje.

„Uputili su pismo premijeru Zdravku Krivokapiću, kao i ministrima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću, navodeći da turistički poslenici predstojeću ljetnju sezonu, koja bi trebalo da bude slamka spasa, dočekuju na izmaku snaga i rubu egzistencije“, naveo je Radulović i podsjetio da je ovaj sektor 17 mjeeci bez realnih mogućnosti za ostvarivanje prihoda.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još