Za pola aprila korona odnijela čak 116 života

 Za pola aprila korona odnijela čak 116 života

Foto: Institut za javno zdravlje

Prema 14-dnevnom presjeku broja oboljelih, u Andrijevici, Beranama i Kolašinu je došlo do porasta inficiranih i iznosi preko 1.200 na 100.000 stanovnika, dok su se Podgorica, Danilovgrad i Cetinje spustili u grupu ispod 800 oboljelih, što je uslov za otvaranje škola, piše Dan.

Iako se bilježi pada broj oboljelih, Institut za javno zdravlje (IJZ) je u aprilu registrovao 116 umrlih od korone.

Prema evidenciji nadležnih, u kovid bolnicama je smanjen broj hospitalizovanih pacijenata i iznosi 489. Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su u posljednja 24 sata među 1.210 uzoraka registrovali 183 novozaražena slučaja, čime je nastavljen pad broja oboljelih.

U Crnoj Gori je dosad prvom dozom vakcinisano 37.519 osoba, odnosno 6,1 odsto stanovništva, a drugom 13.290 građana, objavljeno je na sajtu Kovid.odgovor.me.

Od srijede je prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 320 osoba, a drugu dozu 1.196 ljudi. Za vakcinaciju protiv virusa prijavljene su 91.333 osobe, odnosno 14,5 odsto stanovništva.

Pobjeda, međutim, piše da od ponedjeljka biti otvorene škole i vrtići u Podgorici i Danilovgradu.

Nastava će se usljed nepovoljne epidemiološke situacije i dalje izvoditi onlajn u Nikšiću, Šavniku, Andrijevici, Kolašinu, Beranama, Pljevljima i Mojkovcu.

Iz UNICEF-a, ali i prosvjetne zajednice su do sada u više navrata apelovali da se škole otvore, navodeći da prema globalnom izvještaju ove međunarodne organizacije i UNESCO-a, koji se temelji na podacima iz 191 zemlje, do sada nije uočena uzročno-posljedična veza između otvaranja škola i širenja korona virusa.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još