Za dobru sezonu potrebno više vakcinisanih i avio dostupnost

 Za dobru sezonu potrebno više vakcinisanih i avio dostupnost

Ilustracija, Foto: Sergej Zabijako

Turistička privreda Crne Gore priprema se da spremno dočeka goste koji će željeti da nastupajuće ljeto provedu u našoj državi. No za to je potreban znatno veći stepen vakcinisanog stanovništva, koji je trenutno oko ispod 10% kao i intenziviranje avio dostupnosti.

Nastupajući prvomajski i uskršnji praznici biće svojevrstan test za turističku privredu Crne Gore i nadležne institucije prije početka glavne sezone, ukoliko za taj period ne bude dodatnih ograničenja.

Hotelijeri, izdavaoci privatnog smještaja i svi drugi akteri turističkog lanca u našoj državi pripremaju se za dolazak gostiju.

„Sezone će biti. Upitno je u kom obimu, sa kojih tržišta, mada mogu da kažem da već imamo i neke konkretne najave.

Tako da krajem aprila očekujemo prve goste sa tržišta Izraela, Bjelorusije, Ukrajine“, kazao je direktor „Avala“- Budva Nemanja Kuljić

.“Već sad rezervacija ima. Već sada gostiju u gradu ima, i to je negdje pozitivan impuls da će sezone biti“, dodala je Branka Džoganović iz Udruženja izdavaoca privatnog smještaja uCrnoj Gori.

„Mi vjerujemo u ovu sezonu i vjerujemo da ćemo napraviti posao i pokrenuti naš biznis“, kazao je Milija Bojić iz Udruženja turističkih agencija Crne Gore.

„Interesovanje postoji već sada. Upućeni su nam upiti kada će se otvoriti plaža, kada počinjemo sa radom…? Mi smo u pripremama i nadamo se da ćemo do polovine juna biti spremni da dočekujemo naše goste“, kazala je Alma Kućević- „Marbuena beach“- Ulcinj.

Boljoj sezoni od prošlogodišnje, a lošijoj od rekordne 2019-te, nadaju se i u Privrednoj komori Crne Gore.

„Mi se sada trudimo da pošaljemo sliku prema Evropi da će Crna Gora biti sigurna destinacija, i bezbjedna zdravstveno“, kazala je Sanja Marković iz Privredne komore Crne Gore.

„Najbitnija stvar i najveća prepreka, da se tako izrazim, će biti vakcinacija, koja ide, za sada veoma sporo, i mi na tome moramo raditi“, dodao je Nikola Buzdovan iz Udruženja ugostitelja Crne Gore.

Proces imunizacije stanovništva trebalo bi da bude intenziviran narednih dana to jest nakon isporuke, ranije najavljene veće količine vakcina iz Kine. Ozbiljan izazov je i dinamiziranje avio dostupnosti u relativno kratkom roku, kao i povratak nacionalne avio kompanije.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još