Vlada: Početak istražnog bušenja 25. marta

 Vlada: Početak istražnog bušenja 25. marta

Renominarani konzorcijum kompanija Eni-Novatek za nekoliko dana počinje prvu istražnu bušotinu nafte u Crnoj Gori, najavio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. Državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kazao je da je početak istražnog bušenja planiran za 25. mart i da se očekuje pronalazak velikog ležišta nafte, prenosi FOS MEDIA.

„Očekujemo da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju da više ne budemo zavisni samo od turizma i usluga“, kazao je Bojanić, piše Portal RTCG.

On je najavio da se finalizuje kompletna informcija vezano za rudnik Tara Brskovo.

„Smatramo da se radi o značajnom projektu i tu smo bili brzi u stvaranju pretpostavki da se krene u realizaciju tog projeta“, kazao je Bojanić.

Oba projekta, kako je kazao, izazvala su priličnu pažnju udruženja ekologa. On je dodao da je Vlada posvećena zaštiti životne sredine i istakao da će projekti biti rađeni u skadu sa svjetskim standardima zaštite životne sredine.

„To je pitanje koje ne može ova vlast da riješi zauvijek. Uvjereni smo da može i ekologija i ekonomija. Ne možemo da saniramo ni crne tačke ako nemamo novca. Ministarstvo je spremno da da zeleno svjetlo za mnoge projekte koje će uz punu zaštitu životne sredine učiniti da Crna Gora diversifikuje ekonomiju, poveća zaposlenost i ekomomske benefite za sve građane Crne Gore“, kazao je Bojanić.

Ministar kaptalih investicija Mladen Bojanić kazao je da s ovim projektom najavljuju novih 100 dana Vlade.

„Prvih 100 dana uglavnom smo potrošili na organizaciju ministarstava, administrativnm procedurama i „gašenjem požara“ u kompanijama koje smo zatekli u jako lošem stanju“, kazao je Bojanić.

Narednih 100 dana, kako je kazao, planiraju da krenu sa izvođenjem novih projekata i aktiviranjem onih koje je ranija vlast započela.

„Sve što je utvrdimo da je dobro za Crnu Goru mi ćemo da nastavimo a ono što utvrdimo da je loše naći ćemo način da zaustavimo“, kazao je Bojanić.

Državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović je kazao da je koncesioni ugovor sa konzorcijumom Eni-Novatek potpisan 2016. godine i planirano je da se razvija u dvije faze.

„Do kraja 2020. konzorcijum je sproveo sva seizmička istraživanja i  uradio interpretaciju rezultata istraživanja, definisao lokaciju na kojoj će uraditi istražnu bušotinu. Faza koja je počela od 1.01. 2021. je ona u kojoj bi trebalo da urade duboku istražnu bušotinu dubine 6525 metara i drugu gasnu bušotinu značajno manje dubine“, kazao je Perunović.

On je kazao da bi postrojenje koje će se koristiti za bušenje trebalo bi da bude na lokaciji 13. marta u 23 sata uveče.

„Očekuje se početak istražnog bušenja 25. marta“, kazao je Perunović i dodao da je sve kako treba te da ostalo da se napravi probni let helikopterom i posao može da počne. 

On je kazao da se očekuje da će posao trajati 4,5 do 6 mjeseci u zavisnosti od onoga što budeno imali u bušotini.

„Očekuje se dosta veliko ležište nafte. Svi smo optimisti. Vidjećemo kakvi će biti rezultati. Tek nakon 6 mjeseci kada dotaknemo dno bušotine znaćemo o čemu se radi konkretno ali preliminarni podaci su jako optimistični“, kazao je Perunović.

On je precizirao da će se prva istražana bušotina nalaziti na 14 nautičkih milja ili 28 kilometara od obale u okviru svog koncesionog bloka. 

„Drugi koncesionar Energian je tražio aneks ugovora i oni su u fazi traženja partnera“, dodao je Perunović.

Kako su ranije kazali iz Uprave za ugljovodonike, prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.

U Luci Bar uspostavljena je logistička baza u kojoj je dopremljen veći dio materijala koji će biti korišćen tokom bušenja.

„Takođe, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posada koja treba da vrši inspekciju i opremanje platforme već se nalazi u karantinu u Podgorici“, dodaje se u saopštenju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još