Vlada nema u planu privatizaciju Luke Bar

 Vlada nema u planu privatizaciju Luke Bar

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić kazao je danas da Vlada Crne Gore nema u planu privatizaciju Luke Bar.

„Luka Bar treba da ostane državna. To je jedan od najvrijednijih resursa Crne Gore. Svi zajedno treba da učinimo da povećamo kapacitete Luke Bar, zajedno sa saobraćajnom infrastrukturom doprinesemo ukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore“, kazao je ministar Bojanić  nakon radne posjete  Luci Bar povodom  početka sanacionih radova konstrukcije operativne obale Volujica koji su počeli danas, a planirano je da budu završeni do 15. marta 2024.godine

Odgovarajući na novinarsko pitanje da iznese stav o potencijalnom integrisanju AD  Luka Bar i kompanije  Port of Adrija, ministar za kapitalne investicije je kazao  da mu nije jasno koji je razlog rukovodio one koji su odlučili da izdvoje nekadašnji Kontejnerski terminal, a sada Port of Adriju iz Luke Bar.

„Vidjećemo šta se u tom pravcu  može uraditi. Prvo sagledati situaciju i vidjeti šta dalje raditi“, kazao je  Bojanić ističući da „Luku Bar prepoznajemo kao jedan od najvrijednijih resursa Crne Gore”

Ministar  kapitalnih investicija kaže da je današnja posjeta Luci Bar  njegova prva i najznačajnija posjeta jednom privrednom subektu gdje se na licu mjesta uvjerio kako funkcioniše preduzeće, koji su  projekti u toku, planirani  razvojni projekti u skorijoj budućnosti.

„Luka Bar je dio cijelog sistema, transporta u Crnoj Gori i mnogo toga zavisi od Luke. Na stranu politika, ono što je važno je da kompletnu Luku Bar i sve resurse u Crnoj Gori stavimo u funkciju ekonomskog razvoja u cilju benefita za sve građane, kazao je  Bojanić dodajući da je evidentno da je Luka “pregurala” krizu i nije u lošem stanju da bi ministarstvo moralo reagovati kao u drugim slučajevima gdje se suočavaju sa situacijama gašenja kompanija, ili su  ugašene.

„Luka Bar nije u toj situaciji što je dobro“, ocijenio je ministar.

Prema njegovim riječima, političke  promjene u Crnoj Gori će se odraziti na sve, pa i na upravljačku strukturu Luke Bar, ali “ministarstvo kapitalnih investicija gleda prije svega da sačuva resurse i to je najvažnije”.

Danas je ozvaničen početak  sanacionih radova konstrukcije operativne obale Volujica, važnog projekta za budućnost Luke Bar

Deda Đelović: Sanacija operativne obale Volujica, projekat vrijedan oko 5 miliona eura

„Sanacija konstrukcije operativne obale Volujica, lamele 6, najduže od sedam lamela koje čine ukupnu dužinu 554 metra. Realizacijom ovog projekta Luka Bar će eliminisati jednu od prioritetnih grupa ograničenja za efikasno poslovanje u narednom periodu. Sve što bude realizovano kroz projekat koji treba da traje 36 mjeseci donijeće stabilnu poziciju Luke i jednu pouzdanu mogućnost da Luka u komunikaciji sa postojećim i novim korisnicima usluga konstantno radi na povećanju stepena iskorištenosti generalnog kapaciteta, povećanju obima pretovara“, kazao je pomoćnik izvršnog direktora AD Luka Bar Deda Đelović dodajući da je investicija vrijedna 4.989.000 eura. Projekat finansira Luka Bar.

To je drugi  segment investiranja u Luci Bar  vezan za infrastrukturu u skladu sa investicionim planom iz 2019.godine sa ciljem minimalizacije ograničenja efikasnosti poslovanja i ispunjenja preduslova za dalji razvoj djelatnosti, kao i povećanja stepena iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta. Ukupna vrijednost investicionih ulaganja u pomenutom periodu  je oko 10 miliona eura.

Posljednjih dana avgusta  prošle godine  potpisan je ugovor za izvođenje radova na sanaciji operativne obale Volujica.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još