Veliko interesovanje Barana za novi sistem odvoza otpada

 Veliko interesovanje Barana za novi sistem odvoza otpada

U cilju podizanja nivoa komunalnih usluga i obezbjeđivanja prijatnijeg ambijenta građanima Bara, DOO Komunalne djelatnosti Bar uvele su novi sistem odvoza otpada – „od vrata do vrata“. Za kampanju, koja je počela u maju, vlada izuzetno interesovanje naših sugrađana i do sada je na adresu ovog preduzeća stiglo oko 500 prijava, a kako u razgovoru za Portal Bar kaže zamjenik direktora Komunalnog sektora, dipl.inž.maš Božidar Kuburović, novim sistemom obuhvaćene su skoro sve mjesne zajednice u Baru.

Prema novom sistemu, svako domaćinstvo koje posjeduje posudu za odlaganje otpada od 120 litara, i koja se može nabaviti zaključenjem ugovora sa DOO Komunalne djelatnosti Bar, istu u dogovoreno vrijeme ostavlja ispred svog domaćinstva uz saobraćajnicu, nakon čega radnici ovog preduzeća preuzimaju otpad iz posude u dogovorenim danima.

Mještani mjesnih zajednica MZ Spič, MZ Bar IV-Burtaiši, MZ Bar V-Sustaš i Pod Sustaš, MZ Polje, MZ Pečurice, MZ Šušanj, koji su obuhvaćeni ovim sistemom, u mogućnosti su da nabave plastične posude za sakupljanje otpada zapremine od 120 litara, po regresiranoj cijeni, a preduslovi za pokretanje novog sistema stvoreni su nabavkom dva specijalna vozila.

 “Mini bubnjare, koje su nam od nedavno na raspolaganju, mogu da saobraćaju u uskim i strmim ulicama,što nije bilo moguće do sada. Zbog toga je DOO Komunalne djelatnosti investiralo u nabavku plastičnih posuda za sakupljanje otpada zapremine od 120 litara, i iste ponudilo korisnicima usluga po regresiranoj cijeni od 18.87eura, uz mogućnost odloženog plaćanja na 4 mjesečne rate. Sve ovo je izazvalo veliko interesovanje građana, tako da je u maju mjesecu, od početka kampanje za ovaj način odvoza otpada,DOO Komunalne djelatnosti Barzaključilo Ugovor o pružanju usluga i deponovanja otpada i nabavci posude od 120 litara sa 400 korisnika, i sa još 100 koji su posjedovali svoju posudu”, objašnjava Božidar Kuburović.

Kada se počelo sa sistemom odvoza otpada konceptom “od vrata do vrata“, iz pojedinih naselja su iz upotrebe povučene zajedničke kontejnerske lokacije sa kontejnerima od 7 m³, koje se često, kako navodi naš sagovornik, “uprkos nadljudskim naporima radnika i vanrednog angažovanja mehanizacije na čišćenju  pretvore u mini-deponije”.

“Tako su uklonjene kontejnerske lokacije iz Donjeg Zagrađa i Haj Nehaja u Sutomoru, 4 lokacije u MZ Polje, na zadovoljstvo mještana koji žive u blizini lokacija”, ističe Kuburović.

Zbog velikog interesovanja građana, DOO Komunalne djelatnosti Bar nastaviće sa ovom, kako se pokazalo, dobrom praksom, i omogućiće svim zainteresovanim korisnicima usluga ovog preduzeća nabavku posuda od 120 litara.

“Ugovor o nabavci može se zaključiti kod naših službenika ,koji će biti prisutni u naseljima u kojima će se na ovaj način odvoziti otpad, ili u našim prostorijama u Bulevaru Revolucije, poslovni centar kula A. Bliže informacije mogu se dobiti na broj 069 328 360”, navodi Kuburović.

Odvoz otpada iz posuda od 120 litara se, inače, obavlja u jasno preciziranim terminima. “Kada govorimo o MZ Šušanj, otpad se ponedeljkom, srijedom i petkom odvozi iz ulica Nikole Lekića, Gavrila Principa, J.J. Zmaja, Anta Đedovića, Jugoslovenske, Glavanovića, kao i ulice desno poslije pružnog prelaza u Šušanju.  Iz Ulice Josipa Sladea otpad se odvozi utorkom i subotom. Za mještane MZ Spič-Sutomore, organizujemo odvoz otpada ponedeljkom i četvrtkom za mještane Gornjeg Zagrađa i Suvog potoka ispod magistrale a svakog dana sa Obale Iva Novakovića, i iz ulica Njegoševa, Kosovska i Spičanska. Iz ulica Papanska i Svete Tekle otpad se odvozi subotom. Za mještane MZ Polje, važi sljedeći raspored: ponedeljkom, srijedom i petkom odvozimo otpad iz Tabijske ulice, a ponedjeljkom i četvrtkom iz Kapljevske, Marka Sekulića,Učitelja Blagoja Markovića, Učiteljice Anke Asanović, Tombarske, Đuzepea Volpija. Srijeda i subota rezervisane su za odvoz otpada iz ulica Ronkulska, Andrije Miranovića i Lovrijenačka. Za mještane MZ Bar IV organizuje se odvoz utorkom i petkom iz ulica Zubački put, Taraboških junaka i Mandarića. Stanovnicima MZ Bar V – Sustaš naše ekipe su na raspolaganju četvrtkom, dok se ponedeljkom, srijedom i petkom radi na odvoženju otpada iz MZ Pečurice – Veliki Pijesak, Dubrava –ulica prema džamiji”, precizira Kuburović i zaključuje da se, u zavisnosti od količine otpada plan odvoza se može mijenjati, o čemu će korisnici usluga biti blagovremeno obaviješteni.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još