„Veliki čovjek koji je čvrsto držao kormilo crkve“

 „Veliki čovjek koji je čvrsto držao kormilo crkve“

Foto: Tanjug / Andrija Vukelić

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja telegrame saučešća uputili su brojni crnogorski zvaničnici.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demokrata Aleksa Bečić je na svom Tviter nalogu napisao da je „odlazak čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio služenju Bogu, narodu i humanoj ideji čovjekoljublja veliki gubitak za vjernike i sve njegove poštovaoce“.

„Moje saučešće episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vjerujućem narodu”, napisao je Bečić na Tviteru.

Mandatar Zdravko Krivokapić kazao je da je patrijarh srpski Irinej bio veliki čovjek koji je čvrsto držao kormilo crkve.

„Sa tugom sam primio vijest o upokojenju Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja. Bio je veliki čovjek koji je u teškim vremenima čuvao crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Vječan pomen“, napisao je Krivokapić na svom Tviter nalogu.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević istakao je da je „od svog ustoličenja patrijarh Irinej uradio je puno za pravoslavnu zajednicu i sve vjerenike“.

Foto: Opština Budva

„Ostaće upamćen kao mudar poglavar crkve i svetionik svim vjerujućim ljudima koji je vodio narod kroz velika iskušenja ovog vremena. Njegova posjeta manastiru Podlastva povodom obilježavanja osam vjekova autokefalnosti i petnaest vjekova hrišćanske crkve bila je dar i čast svima nama u Boki i služiće nam kao sjećanje na ovog velikog i dobrog čovjeka“, kazao je Carević.

Socijalistička narodna partija Crne Gore i njeno članstvo s dubokim poštovanjem će se sjećati lika i djela Patrijarha Irineja, kazao je Vladimir Joković, predsjednik SNP-a.

„Otišao je u carstvo nebesko Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej. Sa velikom tugom primili smo vijest o upokojenju Njegove svetosti, Arhiepiskopa Pećkog i mitropolita beogradsko-karlovačkog,  Patrijarha srpskog, gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavni crkvu i njen vjerni narod koji je u Njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i mudrosti. U teškim vremenima bio je glas razuma, mira i tolerancije, koji je vjerovao u pobjedu dobra nad svim nedaćama“, kazao je Joković. 

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je kazao da je ovo još jedan veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu, nakon nedavnog upokojenja visokopreosvećenog vladike Amfilohija.

„Imao sam tu čast i privilegiju da upoznam njegovu svetost patrijarha srpskog, gospodina Irineja. Skromnost i umjerenost njegove svetosti bile su ljudske i crkvene vrline koje su izazvale posebno poštovanje. Njegov blagi glas je odavao posebnu toplinu i osjećaj bliskosti. Ovo je još jedan veliki gubitak, nakon upokojenja Visokopreosvećenog vladike Amfilohija, za pravoslavnu crkvu i našu Srpsku pravoslavnu crkvu. Njegoševska i Svetosavska Crna Gora živjeće vječno, čuvaće sjećanje na svoje blagopočivše svete patrijarhe, mitropolite i vladike, i davaće patrijarhe za tron Svetog Save i očuvanje našeg imena i bića“, kazao je predsjednik Šćekić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja