Varhelji: Razmatramo različite opcije pomoći Crnoj Gori u vezi sa kineskim dugom

 Varhelji: Razmatramo različite opcije pomoći Crnoj Gori u vezi sa kineskim dugom

Evropska komisija prati reformu tužilaštva u Crnoj Gori, a institucionalne promjene treba sprovoditi ukoliko su potrebne i u skladu sa Ustavom, smatra evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji. Varhelji je takođe kazao i da razmatraju različite opcije kako bi pomogla Crnoj Gori u vezi kineskog duga.

Reforma tužilaštva bila je, ističe Varhelji, tema nekoliko razgovora sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

„Mislimo da institucionalne promjene treba da se rade ako su u skladu sa Ustavom“, kazao je Varhelji odgovarajući na novinarska pitanja.

Upitan da li EU razmatra modalitete reprogama kredita prema kineskoj banci, kaže da rade da pomognu CG oko kreditnog aranžmana.

„Nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju. Vlada nam je tražila pomoć, ali upravo to da radimo, ali nije na nama da plaćamo umjesto drugih. Vlada to ne traži od nas, tražili su refinansiranje duga, ne mogu vam reći da li možemo to da uradimo, razmatramo različite opcije“, precizirao je Varhelji.

Komentarišući temu Srbije i miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, Varhelji je kazao da nikada ne bi „ohrabrio nijednu zemlju Zapadnog Balkana da se miješa u neko unutrašnje pitanje  neke države“.

Novi izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru može se, kako je najavio Varhelji, očekivati za jun.

Evropski komesar je kazao da računa da će nova Vlada sprovesti potrebne reforme, s obrzirom na višegodišnju stagnaciju.

Komentarišući temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, premijer Zdravko Krivokapić kazao je da sve što budu radili radiće u dogovoru sa partnerima iz Evropske Unije.

Na pitanje da li će se vakcinisati, premijer kaže da ne bježi od vakcine, ali da sada ima dovoljno antitijela.

Podsjećamo, Varhelji boravi danas u Crnoj Gori, povodom dopremanja prve isporuke Pfizer/BioNTech vakcina koje finansira Evropska unija.

Izvor: FOS MEDIA

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još