Vakcinisani Sputnjikom i Sinofarmom šansa za spas sezone

 Vakcinisani Sputnjikom i Sinofarmom šansa za spas sezone

Foto: PR Centar

Ukoliko bi sve članice EU prihvatile prijedlog zakona da se potvrda o vakcinisanju odnosi isključivo na vakcine koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, to bi bila šansa za Crnu Goru da liberalnijim mjerama privučemo i one turiste koji su vakcinisani vakcinama koje nijesu odobrene, kazao je Pobjedi direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović.

Evropska komisija je u srijedu donijela zakonodavni prijedlog o uspostavljanju zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu koja je dokaz da je nositelj vakcinisan protiv virusa kovida-19, oporavljen od njega ili da su mu rezultati testa negativni.

Činjenica da će se potvrda o vakcinisanju odnositi isključivo na vakcine koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, limitira znatan broj osoba koje su vakcinisane ruskim (Sputnjik V) i kineskim (Sinofarm) vakcinama. To je svakako šansa za nas kao mediteransku destinaciju da, ukoliko bi sve članice EU prihvatile prijedlog zakona, liberalnijim mjerama privučemo i one turiste koji su vakcinisani vakcinama koje nijesu odobrene, smatra Golubović.

On tvrdi da je istočnoevropsko tržište u tom smislu najatraktivnije jer će stanovnici ovog dijela Evrope dominantno biti vakcinisani vakcinama koje nijesu odobrene.

Kada je u pitanju vakcinacija našeg stanovništva Golubović smatra da, ako bi se ovaj proces ubrzao, bi to pozitivno uticalo na percepciju naše zemlje kao sigurne destinacije.

“ Moguće je da bi ubrzana i masovna vakcinacija stanovnika Crne Gore, uz blagovremeno informisanje potencijalnih turista o toj činjenici, pozitivno uticala. Međutim, ne mislim da je to presudan faktor za uspješnost predstojeće ljetnje turističke sezone. Mnogo značajniju ulogu imaće ponovno uspostavljanje direktnih avio-linija sa najznačajnijim emitivnim tržištima i adekvatna promo kampanja koju je neophodno sprovesti putem različitih kanala komunikacije”, smatra Golubović.

 Neophodno je kako naglašava i kreiranje turističkih promo spotova i materijala kojima će se Crna Gora predstaviti kao sigurna destinacija u kojoj se preduzimaju i sprovode sve neophodne preventivne mjere u cilju zaštite turista tokom boravka.

“Naravno, sve to uz tradicionalno predstavljanje naših najatraktivnijih turističkih potencijala, predjela netaknute prirode i kulturnih dobara”, tvrdi Golubović.

On je prilično optimističan kada je u pitanju uspješnost predstojeće turističku sezone.

”Razlog za takvo mišljenje je, između ostalog, najava nove Vlade o slobodnom ulasku građana regiona u našu zemlju. Prethodna turistička sezona bi definitivno imala procentualno dosta manji pad u odnosu na 2019. godinu da smo za region, prije svega Srbiju i BiH, ostavili otvorene granice bez dodatnih uslova. Međutim, treba biti svjestan da samo otvoranje granica nije dovoljno”, kazao je Golubović i dodao da je neophodno da kao destinacija malo agresivnijom turističkom promocijom na ovom tržištu i prilagođenom cjenovnom politikom dodatno animiramo turiste iz Srbije.

“ Vjerujem da će Grčka, kao nama najkonkurentnija destinacija kada su turisti iz Srbije u pitanju, određenim bilateralnim sporazumom ostati otvorena bez obzira na odluku Evropske komisije koja se tiče zelene potvrde o putovanju sa početka”, smatra Golubović.

Da je odluka za uvođenje kovid pasoša očigledno političko – ekonomsko pitanje misli direktorica turističke organizacije Istvest vojaž Montenegro Zorka Raičević.

“Od kada je počela priča o mogućim kovid pasošima, pretpostavljala sam da nije bez razloga ista započeta. Sad ,,po difoltu“ svi prećutno prihvatamo postojanje takvog dokumenta, ali je sada problem proizvođač vakcine. Odnosno koja vakcina omogućava ,,najbolji“ kovid pasoš. Ovo je očigledno političko – ekonomsko pitanje, o kojem najmanje odlučuju male zemlje kao što je Crna Gora”, naglašava Raičević za Pobjedu.

Ona smatra da ovu šansu moramo da iskoristimo i da može biti i te kako povoljna za nas u drugoj polovini 2021. godine.

“Nijesmo u mogućnosti da budemo izbirljivi. I moramo prihvatiti bukvalno sve one koje žele da posjete našu zemlju kojom god vakcinom da su imunizovani. Čak sam i mišljenja da trebamo prihvatiti i turiste koji nijesu vakcinisani, ali da moraju imati negativan PCR test pri ulasku u našu zemlju kao minimum predostrožnosti da bismo sačuvali bezbjednost svih naših građana kao i posjetioca odnosno turista” smatra Raičević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još