Vakcinacija počinje krajem januara, prethodna vlast nije uplatila državne garancije

 Vakcinacija počinje krajem januara, prethodna vlast nije uplatila državne garancije

Foto: gov.me/ S.Matić

Ministarstvo zdravlja ima intezivne sastanke sa Evropskom unijom kako bi vakcine što prije stigle u Crnu Goru, a očekuje se da vakcinacija protiv koronavirusa započne krajem januara, saopštila je na konferenciji za novinare ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

„Zamolila bih da se ne bavimo spekulacijama“, dodala je ona. 

Crna Gora je, kako je navela još ranije potpisala inicijativu COVAX, pa ćemo kao potpisnici te inicijative blagovremeno dobiti odgovarajući procenat vakcina koje smo dogovorili.

Borovinić Bojović tvrdi da, kada je u pitanju COVAX inicijativa, sve pregovore koje je Crna Gora vršila prije dolaska nove vlasti nije do kraja završila.

“Državna garancija za vakcine koja je trebalo da bude blagovremeno uplaćena, nije bila uplaćena, te je na taj način dovedeno u pitanje protokol koji je potpisan sa COVAX inicijativom. Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da sa Ministarstvom vanjskih poslova veoma brzo odreaguje da ta državna garancija bude uplaćena 15. decembra, za šta smo imali par dana za reagovanje. Prethodno Ministarstvo zdravlja nije vršilo nikakve bilateralne dogovore, niti sa pregovaračima EU, niti pojedinačnim proizvođačima kao što su to radile ostale zemlje u regionu”, navela je Ministarka.

Zato je, dodaje, nova vlast morala brzo da reaguje, da uspostavi sve moguće konekcije, kako bi blagovremeno započela vakcinacija u Crnoj Gori.

Navela je da će svi koji treba da budu vakcinisati biti vakcinisani.

„Fokus je na ranjive grupe. Vakcinisani će biti prvo starija populacija, tj. stariji od 80 godina, starački domovi, zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane i na kraju kreće ostala vakcinacija koja će takođe odnositi po prioritetima u odnosu na procenat stanovništva. Nadamo se da će odziv biti dobar, jer dobijamo informacije sa terena da stanovništvo ima drugačiji i bolji odnos prema vakcinaciji“, poručila je Borovinć Bojović. 

Ona je kazala da sada ne bi govorila o proizvođaču vakcine, ali uvjerava da će vakcina biti kvalitetna. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još