Vakcina nas neće osloboditi okova pandemije

 Vakcina nas neće osloboditi okova pandemije

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Crna Gora ima veoma zabrinjavajuće podatke o inficiranima i stopi smrtnosti, smatra hrvatski naučnik, molekularni biolog i direktor instituta Gete u Frankfurtu Ivan Đikić. Situacija bi se, kako kod nas, tako i u regionu i u svijetu, mogla staviti pod kontrolu kada bi se ponovo stvorio lanac povjerenja između građana, vlasti i zdravstvenih stručnjaka.

Čak i kada nam vakcina stigne, to, poručuje hrvatski naučnik, neće biti dovoljno.

Svijet dobija najmanje osam vakcina različitih proizvođača u naredna dva mjeseca, ako se pokažu uspješnima pred regulatornim tijelima. Međutim, to nas, smatra Đikić, neće osloboditi okova pandemije, dok god građani ne izgrade povjerenje sa predstavnicima vlasti i zdravstvenim stručnjacima.

„Vrlo velika zabluda javnosti, najviše političara, koji tvrde, evo sad smo kupili vakcine, sad ćemo riješiti ovu pandemiju. Ne, sigurno nećemo. Pandemija se neće riješiti samo kupovanjem vakcina, trebaće jako puno da se radi da se obrazuju građani, da se vakciniše dovoljan broj, a u isto vrijeme da se pridržavamo mjera opreza, distance, jer tokom vremena vakcinisanja, znači od drugog do petog mjeseca, mi moramo biti izrazito oprezni, da ne širimo više taj virus unutar naše populacije“, rekao je Đikić za TV Prva.

On smatra da će čitava sljedeća godina biti posvećena upravo borbi protiv skepticizma, ali da ćemo, ukoliko vakcinacija bude tekla u dobrom pravcu, 2022. godinu dočekati bez epidemioloških mjera.

“Preko vakcinisanja i to relativno velikog broja građana, između 60 do 70% najmanje, moći ćemo taj talas, koji će vjerovatno rasti do četvrtog, petog mjeseca, ako nećemo imati vakcinu, taj val ćemo moći smanjivati i moći ćemo ga smanjiti kompletno ako budemo postignuli kolektivni imunitet”, smatra on.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja