Vakcina je tu, sad sami krojimo našu sudbinu

 Vakcina je tu, sad sami krojimo našu sudbinu

Dosta toga sada zavisi od nas, a osim zdravstvenog, u vidu moramo imati i ekonomski problem. Vakcinu imamo, i sada mi krojimo svoju sudbnu. To je poruka direktora Interne klinike KCCG Đorđija Krnjevića. U Jutarnjem programu TVCG rekao je kako se nada da će narednih dva mjeseca biti krucijalna da izađemo iz problema sa kojim se suočavamo.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da brojke pokazuju da epidemiološka situacija ide na bolje, te da se konačni benefiti od mjera mogu očekivati narednih dana.

Na Internoj klinici su, kaže, hospitalizovana 84 pacijenta, od kojih ne 42 u veoma teškom stanju i zahtijevaju visoke protoke kiseonika.

„Nadamo se da će uskoro biti manje ugroženi i da će se na kraju izboriti sa bolešću“, rekao je Krnjević.

U posljednje vrijeme, upozorio je, imaju sve više mlađih pacijenata između 40 i 60 godina: „

Nažalost dosta je mlađih pacijenata, i dosta su teške kliničke slike. U startu su u kategoriji životno ugroženih, nezavisno da li već imaju pridruženih bolesti“.

On upozorava na postkovid pacijente, kod kojih se bilježe teže kliničke slike nego u vrijeme dok su imali virus, a posljedice se odnose na respiratorni i kardiovaskularni sistem.

„Ljudi osjećaju zamaranje, malaksalost. Ne mogu da se popnu na prvi sprat ili da odu do pomoćne prostorije u svom stanu. I to zna da potraje mjesecima. Drugi problem je kardiovaskularni sistem i stvaranje tromba“, rekao ne Krnjević.

Rekao je i da je slobodno 35 posto kapaciteta za kovid pacijente u KCCG.

„Bilo je momenata kad smo bili na ivici i snage i broja kadra. Imali smo dosta kolega van stroja. Reagovali smo adekvatno, obezbijedili smo rezervne ekipe što nam je omogućilo nesmetan rad“, rekao je Krnjević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još