Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

 Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Skupština Crne Gore usvojila je, u dva ipo sata nakon ponoći, izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Za tu odluku je glasao 41 poslanik vladajuće većine.

U izmjene tog Zakona uvrštena su i dva amandmana GP URA. Opozicija nije prisustvovala sjednici.

Sjednici Skupštine prisustvovali su i premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Ministar pravde Vladimir Leposavić kazao je da je juče zabilježen pokušaj gašenja Skupstine i gasenja volje ljudi mukom izborene, prenosi FOS Media.

„Tu volju su danas predstavnici palog rezima pokušali da pogaze tako sto su htjeli da daju DIK-u konstitutivna ovlascenja. Zakon o slobodi vjeroispovijesti je prošao jednu snažnu javnu raspravu“, naveo je on.

Dodao je da prvi zakon koji usvaja prva demokratska Vlada izgleda mora i treba da bude usvojen u ovoj atmosferi.

„Vlada je predložila da se izvrše izmjene i tako zaštite kulturna dobra. Bolje nego što smo slušali prethodnih godinu dana o tome“, naveo je Leposavić.

Vladimir Joković, lider SNP-a poručio je da će poslanici nakon godinu dana ponovo vratiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti građanima.

„Vratićemo u Crnoj Gori redovno stanje. Vlast je svim silama htjela da donese taj zakon. Nisu za shodno uzimali ni molbe naše crkve, vaseljenskog patrijarha, molbe svih građana, episkopskog savjeta. Takva vlast ne čuje ništa drugo nego zveket ovce. Onda su uslijedile litije. Građani su dostojanstveno protestovali i branili svoju crkvu. Ta vlast je predvodila konflikte. Nikako nisu htjeli da odustanu od oduzimanja imovine crkvi koja je stvorila identitet naše države“, dodao je on.

Poručio je da je sveta crkva progonjena od vlasti umjesto da bude poštovana.

„Sve su nam uzeli, ali kad nam nisu uzeli svetinje taman kao da nam ništa nisu ni uzeli. Građani su izašli na izbore u neregularnim uslovima i glasali protiv onih koji su stvorili ovaj Zakon i stvorili novu većinu koja će večeras sve vjerske zajednice vratiti u ravnopravan položaj“, zaključio je Joković.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još