Usvojena odluka o promjeni cijene kubika vode u Baru

 Usvojena odluka o promjeni cijene kubika vode u Baru

Foto: Portal Bar

Skupština Opštine Bar dala je saglasnost na Odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga DOO “Vodovod i kanalizacija Bar” na juče održanoj, 23. sjednici lokalnog parlamenta. Na osnovu usvojenog dokumenta, fiksni dio cijene za isporučenu vodu iznosiće 1,69 eura za pravna lica i preduzetnike, a 0,93 eura za fizička lica, dok će varijabilni dio cijene za isporučenu vodu iznositi 1,65 eura za pravna lica i preduzetnike, odnosno 0,90 eura za fizička lica.

Za je glasalo 19, protiv šest odbornika, dok je troje bilo uzdržano.

Usvajanju odluke prethodila je rasprava, u toku koje su odbornici pitali izvršnog direktora DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar Mladena Đuričića kolika su trenutna potraživanja ovog preduzeća, kao i da li je u toku ove ili prethodne godine, obilježene pandemijom, ijedan drugi grad u Crnoj Gori korigovao cijenu vode. Sa jedne strane moglo se čuti da nije u redu što se u trenutku kada se cijeli svijet, a ne samo država, suočavaju sa ekonomskom krizom, podiže cijena vode, a sa druge da voda neće poskupiti, već naprotiv – da donešena mjera znači da će cijena vode pasti i do 50 centi na prosječnom računu.

Arabelović: Poskupljenje u godini pandemije

Odbornik Amir Arabelović kazao je da su jedino što on vidi nameti.

„Samo vidim povećanje i namete, narod će da isvijesti. Vidim da je 0,5 odsto povećanja cijene prosječnog računa. Do kraja ove godine će biti tako, a onda ide novi cjenovnik. Pretpostavljam da će biti neki novi namet, a to mi se lično nikako ne sviđa. Pitam se da li je još neki grad u Crnoj Gori u toku ove ili prethodne godine povećao cijenu vode. Vidim i problem naplate, može li da se to da se riješi?“, upitao je Arabelović, na šta se nadovezao odbornik Osman Đokić, kazavši da „nijesu sporna tri centa“, koliko iznosi razlika u odnosu na trenutnu cijenu kubika vode za fizička lica, ali da „momenat nije odgovarajući.“

„Ne sporim da se radi na boljem  vodosnabdijevanju, to znam pouzdano i u Zaljevu i naselju Sveti Ivan, i u Dobroj Vodi i treba da se radi. Nije sporno, svaka čast, imate moju podršku. Ali, gospodin Arabelović mi uze pitanje, ima li ijedna druga opština u državi koja je povećala građanima cijenu vode sada? Momenat nije odgovarajući, a nijesu sporna tri centa“, kazao je Đokić.

Đuričić: Sve je urađeno po zakonu

Miloš Šušter (URA) je kazao da ova Odluka nije u skladu sa zakonom, strukom i metodologijom za utvrđivanje cijene koštanja vode i da ga čudi kako je mogla da prođe sve instance i uopšte uđe u skupštinsku proceduru, na šta mu je direktor Đuričić odgovorio da odgovorno tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

Omer Vukić, koji je bio zadužen za rad na ovom tarifnom modelu, istakao je da je donešenje ove odluke uslovljeno zakonom.

„U čudnoj sam poziciji kao odbornik i lice koje je prirodom posla bilo zaduženo za rad na ovom tarifnom modelu. Ovo preduzeće sada smanjuje cijene. Ovo je zakonska obaveza koju su sprovele sve osim dvije opštine u Crnoj Gori, odnosno sva preduzeća vodovoda i kanalizacije u državi.  U pitanju je, dakle, zakonska obaveza, shodno ovoj metologiji. U suprotnom, da smo išli, kako se kaže, đonom, Regulatorna agencija ušla bi u pravni spor, što u krajnjem po nas ne bi bilo povoljno. Nemamo mnogo izbora. Ako reaguje Regulatorna agencija, posljedice će trpjeti lokalna uprava“, kazao je Vukić, obrazloživši detaljnije ovu odluku i kazavši da neće doći do povećanja, već do smanjena iznosa računa za građane.

Vukić: Povećanje cijene samo za javne ustanove

„Varijabilni dio cijene za isporučenu vodu raste za 0,63 odsto, u prevodu pola centa. Na konto toga, varijabilni dio za kanalizaciju pada za 22 odsto, ili 6 centi. Što se tiče kategorije pravnih lica, varijabilni dio je umanjen za 4,17 odsto, a za kanalizaciju 25,70 odsto. Ne znam o kojem povećanju pričate. Jedino povećanje imaju javne ustanove – osnovne škole, predškolske državne ustanove, srednje škole, dom zdravlja i bolnica. Ukupno 27 javnih ustanova. One su imale povlašćenu cijenu po prethodnom  cjenovniku, a novi zakon ih nije prepoznao. Vodovod, opština niti regulatorna agencija tu ne mogu ništa da urade. Lično nisam zadovoljan ovim rješenjem. Mislim da svaki vodovod ima svoju specifičnost, ali je ovo posljedica centralizacije. Da budemo realni, mi sa ovog nivoa ne možemo da utičemo na zakone. Ali svi smo članovi nekih partija, pa bi bilodobro da ukažemo poslanicima da ovakva rješenja nijesu dobra“, naveo je odbornik Vukić.

Odgovarajući na pitanja odbornika, Mladen Đuričić je kazao da je odluka u potpunosti donesena u skladu sa Zakonom, podsjetivši da se intenzivno radi na rješavanju problema vodosnabdijevanjem građana u naseljima Sveti Ivan i Zaljevo. Na pitanje odbornika Miloša Šuštera o tome koliko iznose trenutna potraživanja DOO Vodovod i kanalizacija, Đuričić je kazao da u ovom trenutku ne raspolaže traženom infoormacijom, ali da je može pismeno dostaviti.

„U narednom periodu moraćemo da podižemo cijenu vode, jer otplata kredita ističe u martu, a mi smo dužni da do 30.04.2021.utvrdimo cijene za 2021.godinu. Radimo sve što je u našoj moći da dugovanja budu što manja, ne forsiramo isključenje sa mreže, kolika su potraživanja vodovoda nemam trenutno, mogu vam ga dostaviti u pisanoj formi. Da li još neki grad mijenjao cijenu vodu ne znam, ali mi se čini da jeste Podgorica“, kazao je odgovarajući na pitanja odbornika izvršni direktor Mladen Đuričić.

Usvojena dluka dostupna je na internet prezentaciji Opštine Bar.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još