Usvojen Zakon o budžetu za 2021. godinu, Leposavić razriješen, izglasana Rezolucija o Srebrenici

 Usvojen Zakon o budžetu za 2021. godinu, Leposavić razriješen, izglasana Rezolucija o Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu. Za budžet glasalo je 42 poslanika. Takođe, usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je predložila Bošnjačka stranka. Za rezoluciju je glasalo 55 poslanika. Na zahtjev premijera Zdravka Krivokapića razriješen je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu.

Usvojen je amandman koji se odnosi na naknade za majke sa troje i više djece, koji je predložio DF. Prošao je amandman GP URA koji se odnosi na izdvajanje dodatnog novca za Prijestonicu Cetinje. Prihvaćeni su i još neki amandmani GP URA, kao i DF-a.

Poslanik Slaven Radunović (DF) je, između ostalog, tražio da se obezbijedi million eura za obavljanje tradicionalnog popisa u ovoj godini, što je Skupština prihvatila.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da nema potrebe za dodatnih million eura, jer ima dovoljno sredstava za tu namjenu.

Prošla su i dva amandmana poslanika Force Gencija Nimanbegua, koja su se odnosila na dodatna izdavanja za Ulcinj i Tuzi.

Nijesu prihvaćeni amandmani SDP-a i SD-a.

Budžetom je predviđeno 2,46 milijardi eura priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Leposavić smijenjen glasovima opozicije i „Crno na bijelo“

Poslanici crnogorskog parlamenta podržali su većinom glasova inicijativu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, a deset poslanika uzdržano.

Nakon takve odluke Skupštine, Demokratski front (DF) najavio je bojkot parlamenta.

„Pozivam sve koji su 30. avgusta dobili glasove građana da se oslobodimo Demokratske partije socijalista i da sa njima ne gradimo dalje Crnu Goru, da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje. Do tada mi nećemo ulaziti više u plenum“, kazao je poslanik DF-a Slaven Radunović.

Krivokapić je ranije, tokom rasprave u parlamentu, rekao da Leposavić prilikom spornog izlaganja o događajima u Srebrenici nije iskazao potreban nivo odgovornosti koju nosi ta funkcija.

On je kazao da je predlaganjem razrješenja „preuzeo rizik da još jednom bude označen kao neprijatelj i izdajnik, samo zbog pravde i istine koju svjedoči”.

„U interesu zacrtanih ciljeva, potpisanih sporazuma i kvaliteta i efikasnosti rada, uradio sam šta sam morao, što je trebalo i što sam jedino mogao da učinim. Prije ili kasnije građani će saznati pravu istinu“, poručio je ranije Krivokapić.

Leposavić je tokom rasprave rekao je da je u Ministarstvu pravde, ljudskih i mnjinskih prava bio suočen sa teškim pitanjima, ali da je odlučio da odgovara samo pravedno.

„Cijenu koju plaćam, plaćam ja, a Vlada će opstati“, poručio je Leposavić.

DF najavio bojkot plenuma

Nakon takve odluke parlamenta DF je najavio bojkot.

Poslanik Slaven Radunović pozvao je sve koji su dobili glasove građana 30. avgusta da se, kako je kazao, oslobode DPS-a.

On je naveo da se u Skupštini dogodila velika prevara birača, te da je napravljena kako je rekao neprincipijelna koalicija sa DPS-om.

„Pozivam da se oslobodimo DPS-a da sa njima ne gradimo dalje Crnu Goru, da se u najkraćem roku skupimo i odlučimo šta ćemo dalje“, kazao je Radunović. 

„Do tada mi nećemo ulaziti više u plenum, ako imate novu većinu samo izvolite sa njima, ko hoće sa DF-om može da se dogovori sa nama. Ovo važi i za rukovodstvo Skupštine, jer sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Hvala, i neka vam je srećan DPS“, poručio je Radunović.

Rezolucija o Srebrenici

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika.

Predlog rezolucije podnijeli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Ibrahimović, koji je jedan od predlagača rezolucije, zahvalio je svima koji su, kako je naveo, pomogli da se dobije kvalitetan tekst rezolucije.

“Vjerujem da smo danas poslali jasan signal iz ovog predstvaničkog doma, da Crna Gora jeste centar demokratije u region”, kazao je Ibrahimović.

Skupština je večeras usvojila i Predlog zakona o dopuni Zakona o državnoj upravi, Predlog zakona o unutrašnjim poslovima i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Sjednica Skupštine je počela sa više od tri sata zakašnjenja.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još