Ustoličen Porfirije: Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika

 Ustoličen Porfirije: Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzeo je sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je bio upražnjen, predao mu je poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i bijelu patrijarašku panu.

Predaja poglavarskih znamenja, praćena uzvicima „dostojan“ označava da je patrijarh uveden u tron.

Porfirijeva puna titula glasi: arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Prva besjeda patrijarha Porfirija

„Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika“, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besjedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gdje jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi, prenosi RTS.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

„U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svijetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uvjerenja, biće obasjano“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Napomenuo je da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Kosovo za nas zavjet, koji je vezan za Novi zavjet.

„Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolijevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je riječ o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snaženi i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i da „svaki zdrav čovjek može biti mnogo gori virus“.

„Čovjek je jedini virus u svijetu koji čini debalanse u svijetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobjediti ovu pošast, prije svega pošast greha i bolesti“, naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besjedi. 

„Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo djelom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živjeli i neka vas sve Gospod blagoslovi“, riječi su kojima je patrijarh Porfirije završio svoju prvu besjedu.

Prethodno je liturgija počela u 9. 00 časova.

Naknadno će biti određen termin kada će patrijarh Porfirije, kakav je običaj, biti uveden i u tron u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije obavijestiće o svom ustoličenju ostale autokefalne crkve, koji mu na to odgovaraju čime, može se reći, priznaju njegov izbor za poglavara SPC.

U prvoj izjavi nakon izbora, na Saboru, održanom u hramu Svetog Save, pozvao je sve da se mole Bogu za njegovu malenkost.

Patrijarh Porfirije naslijedio je na tronu SPC patrijarha Irineja, koji je preminuo od korone prije tri mjeseca, što je i rok do kada je morao da bude izabran novi crkveni poglavar.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još