Uskoro timovi za poglavlja 23 i 24

 Uskoro timovi za poglavlja 23 i 24

Tim za poglavlje 24 je formalno zaokružen i odluka se očekuje na Vladi ove sedmice, a uskoro će to biti slučaj i sa timom za poglavlje 23, kazala je za Pobjedu glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

Evropska komisija upozorila je vlasti u Crnoj Gori na potrebu hitnog rješavanja problema sa imenovanjem šefova i članova radnih grupa za poglavlja 23 i 24 – radna mjesta u pregovaračkoj strukturi koja su nakon promjene vlasti ostala upražnjenja. 

Crna Gora je nedavno i zvanično prihvatila da pregovara po novoj metodologiji EU, što je odobrio i Savjet EU. Međutim, ključni ljudi koji će voditi pregovore i dalje nijesu imenovani. Iz Kancelarije za evropske integracije ističu da su rješenja blizu.

„Nakon smjene vladajuće većine na izborima u avgustu 2020. godine i formiranja nove koalicije, funkcionisanje administrativnih struktura u oblasti vladavine prava se suočava sa novim izazovima zbog raširenih smjena i promjena na rukovodećim mjestima, što je spriječilo aktivnosti radnih grupa na poglavljima 23 i 24“, navodi se u radnom dokumentu Evropske komisije u koji je Pobjeda imala uvid.

Iz Vladine kancelarije za evropske integracije kažu da rade na formalizovanju odluke o radnim grupama.

„Tim za poglavlje 24 je formalno zaokružen i odluka se očekuje na Vladi ove sedmice, a uskoro će to biti slučaj i sa timom za poglavlje 23“, kazala je za Pobjedu glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

Kordić objašnjava i da su timovi za pregovore u poglavljima 23 i 24 operativni i aktivni na nivou koordinatora još od februara 2021. godine.

„Oni su imenovani za potrebe pripreme najvažnijeg Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, pa su sve obaveze iz EU agende izvršavane redovno. Ono na čemu trenutno radimo zajedno sa resorima, naročito unutrašnjim poslovima i pravdom, je formalizovanje odluka o radnim grupama na čelu sa novoimenovanim šefovima radnih grupa, kako bi se podvukla jasna politička volja i princip odgovornosti u ime svakog resora. To je ono što je važno za ubrzanje procesa, a na čemu i insistira Evropska komisija, da na nivou rukovodnog kadra demonstriramo vlasništvo nad procesom, jasnu podjelu zadataka i viziju“, ističe Kordić.

Kordić očekuje da će u susret primjeni nove metodologije u pregovorima sa EU biti imenovani i šefovi radnih grupa za ključna poglavlja u pregovorima.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još