Ukoliko poslanici ne dolaze na sjednice više neće biti novčano kažnjeni

 Ukoliko poslanici ne dolaze na sjednice više neće biti novčano kažnjeni

Administrativni odbor donio je odluku o ukidanju novčanog kažnjavanja za poslanike koji neopravdano izostaju sa sjednica Skupštine i njenih radnih tijela.

Poslanici vlasti na sjednici Administrativnog odbora jednoglasno su donijeli odluku o prestanku važenja Odluke o određivanju kriterijuma za utvrđivanje opravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i sjednice Odbora.

Prema Odluci koja je usvojena prošle godine opravdanim odsustvom smatra se ako poslanik odustvuje zbog bolesti, roditeljskog odsustva, aktivnosti u vezi sa vršenjem poslaničke funkcije, uz prethodnu saglasnost Kolegijuma predsjednika Skupštine, ostalih nepredviđenih okolnosti (viša sila, saobraćajna nezgoda i druge okolnosti na koje poslanik nije mogao uticati), razloga za odsustvo predviđenih opštim propisima koji uređuju radne odnose i prava zaposlenih (odsustvo zbog sklapanja braka, smrtnog slučaja u porodici i dr).

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović kazao je da je bojkot parlamenta legitimno pravo političke borbe.

„Danas kada ovu odluku stavimo van snage mislim da ovaj dom postaje pravi hram demokratije“, kazao je Zogović.

„Mi ne kažnjavamo bojkotaše, bojkotaši će primati platu“, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Utvrđen Obrazac za Predlog za imenovanje članova Savjeta RTCG

Administrativni odbor je usvojio i Obrazac za Predlog za imenovanje članova Savjeta RTCG, koji će biti objavljen sa sajtu Skupštine.

„Rok za podnošenje predloga za imenovanje članova Savjeta teče od dana objavljivanja javnog poziva u dnevnom štampanom mediju“, pojasnio je Zogović.

Predlozi za kandidate za članove Savjeta se podnose u roku od 40 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

„Administartivni odbor je dužan da u roku od 15 dana, od dana isteka roka za dostavljanje predloga kandidata objavi listu blagovremenih kandidata za članove Savjeta“, naveo je Zogović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još