Ugovoreno – Utovar bakra preko Luke Bar

 Ugovoreno – Utovar bakra preko Luke Bar

Predstavnici grupacije ZiJin iz Bora, kao i kompanija „Srbijacargo“, „Trans cargo logistic“, „Montecargo“ i „Luka Bar“ AD sastali su se danas u Luci Bar, a susretu je prisustvovao i državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović.

Kako je prilikom susreta ocijenjeno, u proteklom periodu angažovanje resornog ministarstva bilo je od ogromnog značaja za formiranje poslovnog ambijenta neophodnog za zaključenje ovakvih strateški važnih poslova.

„Sastanak je iskorišten za analizu dosadašnjih uspješnih poslovnih aranžmana, kao i za najavu i pripremu ambicioznih planova za korišćenje kapaciteta Luke Bar za pretovar tereta kompanije ZIJIN u narednim godinama. Najavljen je pretovar koncentrata bakra u količini od 350-400.000 tona u tekućoj godini, uz znatno povećanje do nivoa od po 700.000 tona u 2022. i 2023. godini“, saopšteno je iz Luke Bar.

Takođe, kako se navodi, dogovorena je saradnja na pretovaru koncentrata bakra, sa mogućnošću proširenja dalje saradnje, pretovarom i drugih vrsta tereta za potrebe kompanije ZIJIN, što predstavlja „punu valorizaciju logističkog pravca preko Luke Bar“.

„Svi učesnici sastanka su saglasni u ocjeni da se radi o ozbiljnom poslovnom projektu čiji su očekivani efekti višestruko pozitivni po kompletnu privredu kako države Crne Gore, tako i države Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još