Ugostitelji Abazoviću: Nemamo vremena za čekanje, ispunjenje zahtjeva ili protesti

 Ugostitelji Abazoviću: Nemamo vremena za čekanje, ispunjenje zahtjeva ili protesti

Nakon jučerašnjeg sastanka sa potpresjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, iz NVO Ugostitelji Crne Gore su poručili da neće odustati od zahtjeva koji su danas predstavljeni i dodaju da će organizovati masovne proteste, ukoliko se ne ispune svi njihovi zahtjevi u roku od sedam dana.

“Tražimo da se u roku od sedam dana ispune svi naši zahtjevi jer ćemo u suprotnom organizovati masovne proteste. Pandemija korona virusa već više od godinu ozbiljno ugrožava naše poslovanje, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 30 hiljada radnika i članova njihovih porodica”, saopšteno je iz NVO Ugostitelji Crne Gore.

Napominju da zahtijevaju od Vlade da nađe rješenje za prevazilaženje teške situacije u kojoj su se našli, a zbog čega se ne mogu ni ozbiljno pripremiti za predstojeću turističku sezonu koja već počinje, kako dodaju, i od koje ista ta Vlada očekuje prihod od oko 550 miliona eura.

“Raduje nas brza reakcija Vlade i sastanak sa potpredsjednikom Abazovićem ali naša očekivanja su mnogo veća jer ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije nemaju vremena za čekanje. Predsezona je gotovo već izgubljena, očekivanja Vlade od sezone su velika pa očekujemo i konkretne iskorake kako bismo zajedno došli do dogovora”, kazali su ugostitelji.

Prema njihovim riječima, kako bi izbjegli preduzimanje rigoroznih koraka koji bi negativno uticali i na onako posrnulu turističku privredu podsjećaju na njihove zahtjeve od kojih, kako ističu, neće odustati:

Bezuslovna isplata subvencija na zarada zaposlenima u sektoru ugostiteljstva;

Povećanje subvencije za zarade zaposlenih na iznos 250 eura za II kvartal;

Smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manja od 500 eura neto;

Bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije;

Produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih banaka i IRFCG ) i za kredite koji su reprogramirani u 2021. godini ili im je u toku 2021. godine produžen grace period;

Oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020. i 2021. godinu;

Odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća…) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata;

Omogućiti subvenciju od strane države za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada;

Moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu;

PDV 7% na sve ugostiteljske usluge;

Oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarada za vrijeme zabrane rada;

Uvrstiti zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu u prioritetne grupe za vakcinisanje.

“Rješavanjem ovih problema, koji su bazirani na realnim osnovama, riješili bismo samo dio naših nagomilanih problema ali opet spremni da se borimo da opstanemo do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije”, zaključuju u saopštenju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još