Ugostitelj gube nadu da će zaraditi, konobari „prva linija fronta“

 Ugostitelj gube nadu da će zaraditi, konobari „prva linija fronta“

foto: sonja jovanovic, portal bar

Nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, među kojima i značajno mjesto čine odredbe koje se odnose na ugostiteljske objekte, na snazi su od juče. Set mjera, između ostalog, propisuje i da distanca između dva gosta za istim stolom mora iznositi dva metra, te da između stolova mora biti postavljen pleksiglas. Ovim povodom, razgovarali smo sa barskim ugostiteljima.

„Pojedine nove mjere NKT prevazilaze mogućnosti realizaciji, uprkos naporima i organizaciji svih savjesnih ugostitelja. Malo je vremena da se traženo implementira , a da računamo na probuđeni svijest gostiju ne možemo“, počinje razgovor za Portal Bar menadžer jednog lokala u našem gradu.

Kako smatra, neke mjere su problematične i gotovo nemoguće ih je primijeniti.

„Mjera kojom se predviđa barijera (pleksiglas) između stolova unutar objekta je nelogična i ima smisla samo ako je u objektu nemoguće postići razmak između stolova. Mjeru koja se odnosi na razmak između osoba za istim stolom bude dva metra nije moguće primijeniti jer se ta razdaljina može postići sa stolovima koji imaju dimenzije 2×2 m , i to pod uslovom da gosti sjede na ćoškovima stola. Dakle, neizvodljivo je, naročito za objekte čija je kvadratura mala“, smatra naš sagovornik.

Uz sve to, nije rijetkost da gosti ne žele da se ponašaju u skladu sa propisanim mjerama.

„Tokom ranijeg ‘talasa’ pojačanih mjera smo imali problema sa gostima. Bilo je poteškoća u komunikaciji i to zbog njihovog površnog čitanja i usvajanja mjera. Najveći teret, i tada i sada, nose konobari koji su ,’prva linija fronta’. Bilo je svega – od civilizovanih razgovora, do ubjeđivanja kakva su pravila i sl. Najveći problem smo imali, i imamo, sa ljudima koji nisu mještani , jer ,’kod njih to nije tako’, ‘kod njih sve može’… Reagovati se mora, pa na kraju posustanu i prihvate pravila, posebno pri spomenu visine kazn , kako za njih kao fizička lica, tako i za nas kao DOO zbog njihove greške. Valjda se preračunaju i shvate da je jeftinije da poštuju pravila“, navodi naš sagovornik i dodaje da je zajedno sa zaposlenima u ovom lokalu dao sve od sebe da objekat spremno dočeka ponedjeljak ujutru.

„Preuredili smo terasu na takav način da se ispoštuje broj gostiju i razmak između gostiju i stolova. Pleksiglas i pravljenje ‘barijare’ unutar lokala nije izvodljivo, pa će u funkciji biti samo pola kapaciteta“, zaključuje naš sagovornik.

Da će mjere NKT značajno uticati na poslovanje ugostiteljskih objekata, naročito onih manjeg kapaciteta, smatra i vlasnik jednog lokala u našem gradu. Jedina okolnost koja vlasnicima kafića trenutno ide na ruku je, kako ističe, lijepo vrijeme.

„Što se tiče cjelokupne situacije i uslova rada ugostiteljskih objekata u momentima pandemije i pod mjerama NKT-a, jedini i glavni faktor za iole poslovanja ovih dana je lijepo vrijeme koje nam ide na ruku. Moramo biti svjesni da će svakog dana biti sve hladnije i uslovi za rad biće nepovoljniji, pa će sve nove mjere NKT-a tek doći do izražaja. Tu opasnost pogotovo prijeti manjim objektima i pogotovo onima koji posluju pod zakupom“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da već sada, donošenjem naredbe za limitiranje broja gostiju za stolom i socijalnoj distanci po metru kvadratnom, poslodavci gube svaku nadu za zaradom zbog primarne brige o pokrivanju fiksnih troškova i izmirenju obaveza prema državi.

„Na sve to se očekuje ispunjenje zahtjeva za obezbjedđvanje sigurnosti lokala koje takođe treba da samofinansiramo, a isto nije nimalo jeftino“, ističe.

Sva navedena ogranicenja, kako smatra, utiču i na opšte nezadovoljstvo i neposlušnost gostiju.

„Najčešca neposlusnost je pri zatvaranju jer mnogi smatraju da zatvaranje u 22 sata umjesto 22 ne stvara preveliku razliku, a evo od sad smo i do 20, što opet dovodi u pitanje korist poslovanja cijele druge smjene. Na kraju, neposlušnost gostiju često dovede do intervencija Komunalne inspekcije, a to ne ide na ruku nikome, niti su prijatne za ijednog poslodavca“, zaključuje naš sagovornik.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još