U Trstu potpisana zajednička izjava, cilj unaprijeđenje saradnje na zaštiti Jadranskog mora

 U Trstu potpisana zajednička izjava, cilj unaprijeđenje saradnje na zaštiti Jadranskog mora

Delegacija Državne revizorske institucije, koju je predvodio predsjednik Senata dr Milan Dabović i senator dr Branislav Radulović prisustvovala je u Trstu međunarodnom sastanku vrhovnih revizorskih institucija povodom potpisivanja Zajedničke izjave i prezentovanja zajedničkih rezultata paralelne revizije uspjeha na temu „Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja Jadranskog mora“.

Predsjednik Senata dr Milan Dabović zajedno sa predsjednicima vrhovnih revizorskih institucija Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije su potpisali Zajedničku izjavu, koja je rezultat sedam nacionalnih izvještaja o reviziji na temu upravljanja intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja Jadranskog mora.

Zajednička izjava sadrži ključne poruke za vlade zemalja učesnika paralelne revizije uspjeha da hitno usvoje mjere usmjerene na jačanju sistema prevencije i upravljanja odgovorima na zagađenje mora, jačanju prekogranične saradnje kroz usvajanje zajedničkog plana hitnog djelovanja i organizovanja zajedničkih vježbi.

U cilju unaprjeđenja saradnje na zaštiti Jadranskog mora – kao zajedničkog prirodnog bogatstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Crne Gore i Slovenije – vrhovne revizorske institucije se nadaju uspostavljanju stalnog komiteta ili ekspertske platforme za saradnju u cilju razmjene informacija i iskustava, širenja i prenosa dobre prakse, kao i u cilju razvoja zajedničkih ekoloških projekata usmjerenih na prevenciju i upravljanje odgovorima na zagađenje mora.

“Državna revizorska institucija će upoznati Vladu Crne Gore i Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet sa sadržajem Zajedničke izjave, koja ima za cilj da unaprijedi sistem upravljanja intervencijama u Crnoj Gori u slučaju iznenadnog zagađenja Jadranskog mora”, saopšteno je iz DRI.

Na međunarodnom sastanku, pored Zajedničke izjave prezentovan je Kompendijum, koji sadrži sažetke nacionalnih izvještaja o reviziji sa najvažnijim nalazima i preporukama.

Državna revizorska institucija je krajem aprila objavila konačan Izvještaj o reviziji efikasnosti „Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja u Jadranskom moru“.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još