U subotu akcija „Novih 100 mladih sadnica maslina za djecu Mrkojevića“

 U subotu akcija „Novih 100 mladih sadnica maslina za djecu Mrkojevića“

Foto: arhiva, Izgorjeli maslinjaci u Mrkojevićima

Povodom jubileja, Dana ekološke države Crne Gore, kada je prije 30 godina, 20.septembra 1991.godine proglašena ekološka država Crna Gora i ekološke katastrofe koja se desila u Baru na području Mrkojevića u avgustu 2021. godine, kada je izgorelo 749 viševjekovnih stabala maslina, oštećeno još 400 stabala maslina i 267 stabala drugih voćki, NVO “INFO sport CG” – Bar, zajedno sa maslinarima Bara i Mrkojevića i uz podršku prijatelja, u subotu 09. oktobra godine sa početkom u 10 sati, organizuju humanitarnu ekološku akciju, “Novih 100 mladih sadnica maslina za djecu Mrkojevića”.

Novih 100 mladih dvogodišnjih sadnica maslina, posvećene su djeci Mrkojevića i biće zasađene na parcelama građana Mrkojevića na kojima su uništene masline, a mjesta za sadnju će odrediti upravo građani Mrkojevića koji su pretrpjeli najveću štetu u vatrenoj stihiji koja se desila u Mrkojevićima u avgustu ove godine.

Ovom humanitarnom ekološkom akcijom proširiće se “Mladi maslinjaci djece Bara” sa 100 novih mladih sadnica maslina.

„Do sada su građani Bara, svih socio-uzrasnih kategorija stanovništva, uz pomoć privatnih i državnih institucija, zasadili parkove maslina na 36 lokaliteta na cijelom području Opštine Bar, sa 830 mladih sadnica maslina. Ovi maslinjaci zasađeni su u dvorištima institucija koje rade sa djecom i za djecu: vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, DC “Adria”, Crveni krst, Hram Sv. Jovana Vladimira, Islamski kulturni centar i kasarni “Pero Ćetković”, a od 09. oktobra 2021. godine zasadićemo još 100 mladih sadnica maslina za djecu Mrkojevića“. Ovom humanitarnom ekološkom akcijom dodajemo i 37. lokalitet sa 100 novih mladih sadnica maslina djece Mrkojevića, čime se povećava fond “Mladih maslinjaka djece Bara” na 930 sadnica. Ukupnim ekološkim akcijama doprinosimo podizanju ekološke svijesti građana, očuvanju prirode i ukupnom unapređenju životne sredine našeg Bara i naše ekološke države Crne Gore“, kazao je ovim povodom predsjednik NVO „Info sport CG“ Bar Miodrag Banović.

Za akciju su se, kaže Banović, već prijavili vlasnici 7 bagera koji su odobrili korišćenje njihovih bagera kojima će obaviti iskop osnova za sadnju maslina u Mrkojevićima kao njihovu donaciju: Kompanija “Kalamper”, JP “Komunalne djeltnosti” – Bar, Zoran Luković, Peko Tomanović, Rašketić D.O.O, “Curanović trans” i D.O.O “Kod Brkanovića”.

„Pored učešća kompanija sa bagerima, u akciji će učestvovati i građani Mrkojevića, OŠ “Mrkojevići” sa svojom djecom kojoj su posvećene mlade masline, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore, volonteri OO Crveni krst Bar, Izviđački odred “24.novembar”, Mornarica Vojske Crne Gore, Islamski kulturni centar Bar, Barska nadbiskupija, Saborni hram Sv. Jovana Vladimira, D.O.O. “AMAR KOMERC” – Bar, Služba zaštite i spašavanja-Bar, JZU Dom zdravlja Bar, Poljoprivredna apoteka “Tomba” – Bar, Garden centar “Prima Vista” – Bar,
Diskont pića “KIKA” – Bar, CDM štampa – Bar“, navodi Banović, dodajući da je učešće u akciji otvorenog tipa i mogu se prijaviti novi vlasnici bagera i učesnici u sadnji, što stvara pretpostavke da se može i prebaciti plan sadnje od 100 sadnica maslina. Akcija će se realizovati uz poštovanje epidemioloških mjera IJZCG, a zborno mjesto je plato ispred OŠ „Mrkojevići“ u 10 časova.

„Sa žaljenjem konstatujemo da se, zbog aktuelne epidemiološke situacije sa COVID-19, neće dozvoliti učešće u akciji djeci i njihovim roditeljima, koleginicama i kolegama iz obrazovnih institucija sa područja Opštine Bar, sa kojima smo organizovali masovne ekološke akcijama u proteklih 20 godina. Takođe, neće se dozvoliti učešće ni penzionerima. Izuzetak su učenici srednjih škola, studenti i penzioneri koji žive na području Mrkojevića. Sa uvjerenjem da ćemo nastaviti sa masovnim ekološkim akcijama na uređenju našeg Bara i naše ekološke države Crne Gore i da nam COVID – 19 više neše predstavljati prepreke, zahvaljujemo se na dosadašnjem učešću u masovnim ekloškim akcijama“, zaključuje Banović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još