Krivokapić: Moto kojim će se nova Vlada voditi je – Zdravlje svakog pojedinca iznad svega, ekonomija, prije svega, moral svuda, pomirenje, sloboda i pravda za sve

 Krivokapić: Moto kojim će se nova Vlada voditi je – Zdravlje svakog pojedinca iznad svega, ekonomija, prije svega, moral svuda, pomirenje, sloboda i pravda za sve

Na sjednici Skupštine Crne Gore, koja je počela nešto poslije podne, mandatar Zdravko Krivokapić predstavlja sastav nove Vlade. Sjednici prisustvuje i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Dnevni red je usvojen sa 60 glasova „za“ i jednim „uzdržanim“ poslanikom, a zboh velikog interesovanja poslanika ranije je najavaljeno da će sjednica trajati najviše tri dana.

Ispred zgrade Skupštine je desetak građana, sa transparentima i porukom da „ovo nije njihova Vlada“.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvao je mandatara da predstavi sastav Vlade.

Zajednički imenitelj, ističe Krivokapić, vidi se u sljedećim ciljevima:

„Konsolidacija javnih finansija, nakon presjeka zatečenog stanja, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, suzbijanje sive ekonomije, donošenje hitnih mjera u borbi protiv pandemija Covid 19, temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, izmjene, dopune i revizije svih diskriminatorskih zakona i podzakonskih akata, sa donošenjem izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovjesti, donošenje Zakona o porijeklu imovine, Zakona o lustraciji… Takođe, sprovođenje seta iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem stvaranja istinske ekološke države, donošenje trajne zabrane o izgradnji hidroelektrana, nastavak aktivnosti sa ciljem uspješnih pregovora sa Evropskom unijom, po pitanju Poglavlja 23 i 24“, kazao je Krivokapić.

Nova Vlada radiće i na izgradnji novog Urgentnog centra, Klinike za infektivne bolesti, Klinike za psihijatriju. Osim toga, biće sprovedena i reforma obrazonog sistema, kaže mandatar.

„I to sa ciljem autonomije UCG“, istakao je.

Nova Vlada radiće i na temeljnoj reformi javne uprave, profesionalizaciji kadrova, jačanju sistema odgovornosti na svim upravnim nivoima.

„Glavni moto kojim će se nova Vlada voditi je – Zdravlje svakog pojedinca, iznad svega, ekonomija, prije svega, moral svuda, pomirenje, sloboda i pravda za sve“, kazao je Krivokapić.

‘Ruka nove Vlade ostaje, istakao je, ispružena prema civilnom sektoru.

„Koga pozivam i ovim putem da zajedno gradimo bolju budućnost zemlje, partnerski i nadopunjujući jedni druge. Odluke koje budemo donosili moraju biti plod inkluzivnog konsultativnog procesa, u okviru kojeg će svako ko je zainteresovan moći da iskaže svoje mišljenje“, kazao je mandatar.

Posebna pažnja biće usmjerena ka borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, s osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti.

„Povećaćemo bezbjednost našeg društva hapšenjima članova organizovanih kriminalnih grupa, sprečavanjem teških zločina i napretkom u ključnim istragama kojesu ostale neriješene. Pokrenućemo finansijske istrage o porijeklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmjere imovine i prihoda. Ova Vlada će razvijati kapacitete jedinica koje će se baviti finansijskom analizom i istragama“, tvrdi Krivokapić.

Ponovio je i da će biti ukinuto Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, i to je nazvao „nezaobilaznim potezom“, jer ovo tijelo, kako smatra, nema zakonsku osnovu i zapravo je politički kreirano.

„Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promjene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše. Stručno tijelo biće sastavljeno od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioritetni savjetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mjera i plana borbe protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, ali i očuvala ekonomija“, naveo je Krivokapić.

„Na osnovu dosadašnje priče imam da kažem samo jedno – program koji danas predstavljamo nije mogao da izgleda druzgačije. Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi… Ova Vlada biće Vlada naroda“, kazao je Krivokapić.

Mandatar je kazao da je ekspoze blagovremeno dostavljen te da je poslanicima ostavljeno dovoljno vremena da se uoči sve dobro i loše u istom. Ekspoze je, inače, napisan na 51 strani, na ćirilici i latinici, i dostupan je onlajn.

“Dobili smo mandat za promjene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi, koji će biti samo jedan od vas, prisutan u narodu, sa težnjom da saslušam i razumijem potrebe.  Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promjene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promjena plaše“, kazao je Krivokapić.

“Da li je ovo seminarski rad, to neka procijeni neko drugi. Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku. Zašto je to tako, zato što se desila prva demokratska smjena vlasti, a ako odajemo počast prošloj vlasti onda nemo treba da dostavi tačne podatke. Ova Vlada neće biti Vlada manjine nego Vlada naroda. Ako očekujete da neki rezultat da neki rezultat može da bude mjerljiv za šest mjeseci to može da bude vlada kontinuiteta. Ovaj eskpoze u skladu sa članom 103 Ustava. Mene ne obavezuje kako je neko prije radio“, poručio je Krivokapić.

“Cilj se definiše na sljedeći način: znate odakle krećete  i gdje želite, kako znate gdje želite kad ne znate odakle krećete. To je mjera priče o ciljevima, sve drugo je nemoguće. Vlada će u februaru napraviti program rada za 2021. i to je mjera u kojoj će biti iskazan svaki cilj decidno“, poručio je Krivokapić.

Poslanik Nebojša Medojević je na samom početku Sjednice zatražio pauzu i održavanje Kolegijuma.

‘Sa ustavnog aspekta, nema nikakvih manjkavosti“, odgovorio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić Medojeviću. Forma programa, kako je naveo, nije propisana nikakvim pozitivnim propisom.

“Ovo što smo mi dobili ne ispunjava kriterijume da bismo mi mogli da razgovaramo o važnoj temi posebno što u ovom materijalu ne postoje mjerljivi parametri ni neki kriterijumi na osnovu kojih bismo mogli da ocjenjujemo rad Vlade, kazao je Medojević. Ovo je je Vlada jedne poltiičke partije i jedne NVO “Ne damo Crnu Goru“, dodao je on. 

“Za ovu Vladu niko nije glasao, sem URA“, kazao je on. “Ovo što je ostavljeno nama ne može da predstavlja materijal za jednu ozbiljnu raspravu“. 

Ne postoje uslovi da mi danas raspravljamo, ponovio je on i zatražio Kolegijumom, pozivajući se na raniju parlamentarnu praksu.

Podsjećamo, Krivokapića je za mandatara predložio 8. oktobra predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon obavještenja da tri koalicije, poslije parlamentarnih izbora, imaju skupštinsku većinu.

Krivokapić je u ekspozeu, koji je u ponedjeljak dostavio parlamentu, istakao da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavinu prava.

Kompletan ekspoze možete pročitati klikom na ovaj link.

“Trudićemo se da uvijek vidimo ono što je najbolje, da djelujemo dobronamjerno, da bi rezultat doveo do rješenja koja će svima nama na najboiji način obezbijediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona.

“Počev od prioritetnih zakona o porijeklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata”, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će svi „diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica biti preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene“.

„Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

”Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjena Zakona o energetici”, najavio je Krivokapić.

On je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

Krivokapić je u ekspozeu objavio personalni sastav nove crnogorske vlade, koja će imati 12 ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsjednik Vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

„Sve su ove osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva“, kazao je Krivokapić.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još