U obrazovnom sistemu najmanje je bitno ko je direktor škole

 U obrazovnom sistemu najmanje je bitno ko je direktor škole

U postojećim okolnostima, u obrazovnom sistemu najmanje je bitno ko je direktor škole, bitno je da je strategija obrazovanja ozbiljno poremećena, saopštila je poslanica GP URA, Božena Jelušić. Ona je u emisiji “Akcenti” na Televiziji Crne Gore navela da su se nagomilali problemi, koje nijedan direktor ne može da riješi ako se ne desi ozdravljenje sistema i institucija.

“Izmjene zakona u opštem obrazovanju planirano je da se dogode tokom raspusta”, dodala je Jelušić.

Ocijenila je da je indikativno što je najveći problem u sistemu obrazovanja smjena direktora.

Jelušić je istakla da se sada ubiraju ružni plodove centralizacije obrazovnog sistema.

“Treba vidjeti da li će ovo rješenje stvoriti tihi štrajk onog drugog dijela”, dodala je ona.

Predsjednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta, Stanka Vukčević, kazala je da su veliki problemi naišli zbog situacije sa korona virusom, te da je prethodna godina prošla u izuzetno teškim uslovima rada.

“Prethodnu školsku godinu smo odradili na osnovu samo jednog dopisa Zavoda za školstvo, bez ijednog pravnog akta. Kada kažem da je potrebna priprema, mislim na izmjenu zakona iz oblasti obrazovanja koji će definisati uslove obrazovanja”, saopštila je Vukčević.

Istakla je da će najavljena smjena direktora stvoriti velike probleme.

Direktorka podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović”, Zoja Bojanić Lalović, navela je da se ne radi samo o smjeni direktora, već i pomoćnika direktora – njih oko 120.

“Ne bih rekla da je problem smjena, one su se i ranije dešavale, već o načinu na koji se to dešava, bez analiza i pojedinačnih osvrta. Jednostavno je podvučena crta i direktori se smjenjuju bez analiza, koliko god da im je prošlo godina mandata”, kazala je Bojanić Lalović na TVCG.

Istakla je da su prethodne dvije godine čitav nastavni proces organizovali direktori i pomoćnici i da je kontinuitet održan i vaspitno-obrazovnom sistemu.

U komentaru na izjavu resorne ministarke Vesne Bratić, direktorka je poručila da ne bi dala ostavku, te da misli da je neozbiljno ostaviti institucije i kolege u ovom trenutku.

Istakla je da mirno spava, ponosna na rezultate.

Direktorka Gimnazije na Cetinju, Danijela Bokan, kazala je da treba poći od toga da li je normalno generalizovati sve rezultate koji su postignuti.

“Da li je u redu 260 ljudi zamijeniti u kratkom perodu, kao građanka ne mogu da se ne zapitam da li degutantno likovati zbog toga.”

Bokan je u “Akcentima” naglasila da je obrazovni sistem vrlo specifičan i da se pravila se moraju ispoštovati.

“Obrazovni sistem i učionica je živ sistem, ne možemo odjednom donijeti odluku, sve ima odjek…”, kazala je ona, između ostalog.

Poručila je da nema člansku kartu partija, te da je jedini uslov prilikom odabira direktora u toj obrazovnoj ustanovi bio stručnost i reference.

RTCG

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još