U Luci Bar predstavljeni projekti usmjereni na promociju elektromobilnosti i zelenih rješenja u saobraćaju

 U Luci Bar predstavljeni projekti usmjereni na promociju elektromobilnosti i zelenih rješenja u saobraćaju

Dva međunarodna projekta koji se sprovode u Luci Bar, a koji su usmjereni na promociju elektromobilnosti i zelenih rješenja u saobraćaju – EnerNETMob (MED program) i SuMo (Program Italija-Albanija-Crna Gora), bili su u fokusu Info dana koji je priređen u ovom preduzeću.

Sa sastanka je poručeno da Luka Bar planira da nastavi da promoviše evropske vrijednosti u pogledu održivih transportnih rješenja i zaštite životne sredine i kroz naredne projekte.

„Luka Bar trenutno implementira 4 međunarodna projekta, a odobrena su još tri nova projekta, tako da će od sljedeće 2022. godine aktivno učestvovati u 7 projekata. Projekti će se finansirati iz različitih evropskih programa (MED, ITALME i ADRION)“, ističu iz Luke Bar.

O efektima i rezultatima dosadašnje implementacije ovom prilikom govorili su izvršni direktor Ilija Pješčić, predstavnik Transportne zajednice Kristijan Ležaić, koji je predstavio Akcioni plan za vodeni transport i multimodalnost, kao i načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju (KEI), Miodrag Račeta, koji je govorio o planiranim Programima evropske teritorijalne saradnje, odnosno naredne generacije programa za finansijsku perspektivu 2021-2027. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva kapitalnih investicija, Privredne komore i Opštine Bar.

„Služba za međunarodne projekte u ovoj kompaniji je predstavila prezentacije kroz koje je Luka Bar nabavila e-vozilo (Nissan Leaf) i brzu javnu punionicu za električne automobile (EnerNETMob projekat), a planira da nabavi hibridni autobus za korisnike unutar slododne zone Luke Bar (SuMo projekat). Budžet SuMo projekta je 1.079.535,00 eura za 4 projekt partnera, dok ukupan budžet EnerNETMob projekta iznosi 5.186.292,27 eura za 15 projekt partnera i 85% od ukupne sume budžeta se finansira od strane Evropske Unije“, preciziraju iz Luke Bar. 

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još