U Institutu za bolesti djece dva kovid pacijenta, jedno dijete na respiratoru

 U Institutu za bolesti djece dva kovid pacijenta, jedno dijete na respiratoru

U Institutu za bolesti djece trenutno se od koronavirusa liječi dvoje djece, kazao je dr Saša Radović direktor Instituta za bolesti djece KCCG. On je kazao da je u toku 2020. liječeno 43 djece a u prva dva mjeseca ove godine još osmoro.

Prema riječima dr Radovića slučajeva koroavirusa u Institutu za bolesti djece skoro da ima stalno. U Institutu se, kako je kazao, na liječenju trenutno nalazi dvoje djece.

„Jedan pacijent je u ozbiljnom stanju, On od rođenja ima dječju cerebralnu paralizu i respiratornu insuficijenciju. On je na respiratoru vitalno je ugrožen. Kod njega je infekcija potvrđena prije dvije nedjelje nakon liječenja u Opštoj bolnici Cetinje i kućnim uslovima. U petak je prevezen u Institut zbog pogoršanja opšteg stanja. Drugi pacijent je bolje klinične slike sa planom da bude otpušten kući“, kazao je dr Radović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On je dodao da se nu Institutu u toku 2020. liječeno 43 djece a u prva dva mjeseca ove godine još osmoro djece.

„Tu ne možemo da ne pomenemo pratioce koji su bili pozitivni. Taj broj je za vrijeme pandemije ukupno 23“, dodao je Radović.

Inicijalna klinička slika kod djece je, dodae Radović, bila blaga ali kao bitno ističe kasnije komplikacije kod djece koje infekcija izaziva.

„Od novembra se u Institutu liječilo 6-oro djece sa kasnijim komplikacijama a to su komplikacije koje se javljaju najčešće nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci nakon preležane infekcije. Dolazi do pogoršanja opšteg stanja, skoka temperature i do zahvaćenosti dva ili više oragan ili organcikih sistema“, kazao je Radović.

Svi oni su, dodaje Radović, nakon terapije otpušteni kući.

Doktor je upozorio roditelje da budu oprezni, da temperatura koja traje više od tri dana uz pogoršanje opšteg stanja djeteta a nekoliko nedjelja nakon preležane infekcije treba da bude alarm da se zatraži pomoć izabranog pedijatra, piše Portal RTCG.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još