U godini krize 155 porodica ostalo bez socijale

 U godini krize 155 porodica ostalo bez socijale

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori je tokom prošle godine 155 porodica, sa 462 člana, skinuto sa spiska primalaca materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP), socijalnog davanja koje iznosi od 60 do 125 eura, piše Dan.

Prema podacima ministarstva zaduženog za socijalna pitanja, u decembru 2020. ukupno 8.398 porodica sa 28.338 članova je primalo MOP, dok su u decembru godinu ranije taj vid socijalnog davanja imale 8.553 familije sa 28.800 članova.

Član skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje Maja Vukićević (DF) smatra da nije humano u godini koja je bila jako teška ostaviti porodice bez materijalnog davanja.

„Svakako da treba ispitati iz kojih se razloga to desilo. Ovakav potez je i jedan od pokazatelja nebrige prema najosjetljivijim kategorijama stanovništva. Takođe, treba preispitati i samu proceduru i smanjiti birokratiju u postupku dobijanja socijalne pomoći, jer često ljudi, i pored toga što im je potrebna, ne dobiju pomoć zbog dokumentacije i komplikacija. Treba razmisliti i o kriterijumima, dešava se da porodice ostanu bez socijalnih davanja jer, na primjer, posjeduju zemljište od kojeg nemaju nikakvu korist“, navodi Vukićevićeva.

Njen kolega iz Demokratske Crne Gore Albin Đeman kaže da je kriza izazvana pandemijom virusa korona trenutak u kojem treba da na svakom koraku maksimalno pokažemo solidarnost i humanost.

„S tim u vezi, ukoliko nijesu postojali zakonski osnovi za ukidanje socijalnih davanja, nije bilo humano i društveno odgovorno ukinuti nekom socijalno davanje, a posebno ne najranjivijem dijelu naše populacije, i to smatram kao sraman čin bivše vlasti. Nova vlast će raditi na poboljšanju uslova života svih naših građana, što i potvrđujemo predlogom seta socijalnih zakona koji će se uskoro naći na dnevnom redu Skupštine“, tvrdi Ćeman.

Komentar na ovu temu Dan nije dobio od člana Odbora, poslanika DPS-a Abaza Dizdarevića. koji je obećao da će dati izjavu, ali je naknadno rekao da ne može stići.

Član Odbora za rad i socijalno staranje Draginja Vuksanović Stanković (SDP) kaže da je država u obavezi da svakoj porodici, naročito djeci, obezbijedi humane uslove i život dostojan čovjeka

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još