U cilju očuvanja zdravlja i zdravstvenog sistema mjere moraju biti pooštrene

 U cilju očuvanja zdravlja i zdravstvenog sistema mjere moraju biti pooštrene

Davno smo zakasnili sa zaštitnim mjerama, one moraju biti oštre ukoliko želimo brzo i naglo usporavanje broja zaraženih. Svi modeli i mjere koji se primjenjuju su stvar kompromisa i svaka država mora da vaga tri elementa – da li neke stvari može da priušti, da ih sprovede i da li će te mjere imati efekat, poručeno je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Institut za javno zdravlje se, zajedno sa kriznim medicinskim štabom, zalaže za apsolutno pooštravanje mjera koje je jedini put do očuvanje zdravlja ali i zdravstvenog sistema, istakao je na konferenciji za novinare pomoćnik direktora IJZ Senad Begić.

Jedan od planova kriznog štaba u ovom trenu je i proširivanje kapaciteta, a kako Begić ističe, „moramo da se zamislimo ko će biti taj ko će tamo raditi jer zdravstvenog kadra nema na birou ni na tržištu rada u okruženju“.

„Bitno je da svi shvatimo da nije tako lako otvoriti jednu poljsku bolnicu. Nije problem prostora, namještaja već to što u toj bolnici mora neko da radi“, navodi Begić.

Svi modeli i mjere koji se primjenjuju u svijetu su stvar kompromisa i svaka država mora da vaga ova tri elementa – da li neke stvari može država da priušti, da sprovede i da li će te mjere imati efekat, smatra pomoćnik direktora IJZ.

„To je taj balans koji sve države imaju u vidu. Magične formule nema“, rekao je.

Osvrćući se na mjere koje su na snazi u drugim državama, on je dodao i da one generalno iste svuda i svode se na distancu, masku i higijenu ruku.

„Način gdje i kako će se implementirati mjere zavisi od lokalnog konteksta i mi smo tu specifični. Ono što smo mi imali nijedna država nije imala – masovna okupljanja i stepen nepoštovanja u ovoj mjeri“, pojašnjava.

Osvrnuo se na zabranu međugradskog saobraćaja tokom vikenda.

„Što se tiče vikenda, planirano je da se ljudi odvrate od masovnog kretanja vikendom. Mjere su namijenjene da neka ponašanja suzbiju i svedu na najmanju moguću mjeru“.

Begić je kazao da je juče održan sastanak sa predstavnicima Udruženja ugostitelja.

„Postigli smo apsolutnu saglasnost u smislu sprovođenja i implementacije određenih mjera. Zdravlje je nesumnjivo prioritet i mislim da su u tom dijelu oni bili u nekoj mjeri i pogrešno shvaćeni“, rekao je Begić.

„Kada bi se svi pridržavali propisnog postigli bismo smanjenje broja novooboljelih i stavili bi epidemiju pod kontrolu. Juče smo imali zanimljivu korespondenciju sa kolegama iz Singapura koji ne shvataju u čemu je problem u Crnoj Gori . Kod njih je sve isto osim što svi nose maske. Ako želimo da broj novooboljelih brzo i naglo usporimo onda mjere moraju biti oštre i očekuje se zatvaranje svih onih aktivnosti osim neophodnih“, ističe Begić.

Pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno

Direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin je podsjetio da su ambulantni pregledi bili omogućeni jedno vrijeme kad je epidemiološka situacija bila bolja.

„Pogoršanjem situacije morali smo staviti van snage sve odluke o ambulantnom dijelu. Međutim, pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno. Mjere su opomena onima koji nisu na najbolji način razumjeli o čemu pričamo. Kad bi imali više razumijevanja ne bismo o ovome pričali, ne bi trebale ove mjere“, rekao je on i dodao:

„Mi smo u međuvremenu u više navrata obavještavali da smo našli alternativne modele da budemo u kontaktu sa pacijentima. Jedan dio se obavlja i na druge načine. Čim se popravi epidemiološka situacija očekujem da u normalan rad vratimo ambulante. Ali ponavljam, niko nije uskraćen za sve vrste pomoći.“

Ašanin se zahvalio ljudima sa hroničnim oboljenjima koji razumiju ovu situaciju i njihov položaj.

Davno smo zakasnili sa mjerama

Senad Begić odgovorio je da smo davno zakasnili sa uvođenjem strožih mjera.

„Baš davno. Ne radi se ovdje više o 14 dana nego se radilo o tome da se pokušavalo naći optimalno rješenje koje će omogućiti da živimo svoje živote sa maskom. Očigledno nismo bili u stanju to da shvatimo i imamo to što imamo“, kazao je Begić.

Zdravstveni sistem CG pokazao punu potentnost

Ašanin ocjenjuje da je zdravstveni sistem Crne Gore je pokazao punu potentnost.

„Mnogo veći zdravstveni sistemi su pokazali slabost u organizaciji i zbrinjavanju. Svi se sjećamo scena iz okruženja koje treba pamtiti kao nešto što ne bi trebao biti praksa nigdje“, kazao je on.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja