FOS: U CG najveći rizik od podmićivanja prilikom susreta sa vladinim zvaničnicima

 FOS: U CG najveći rizik od podmićivanja prilikom susreta sa vladinim zvaničnicima

Crna Gora našla se na 81. mjestu ovogodišnje liste država u kategoriji postojanja rizika od poslovnog podmićivanja, piše FOS Media. Ocjena ukupnog rizika u slučaju Crne Gore iznosi 45. Što je niža ocjena, to je rizik od traženja i primanja mita manji.

Listu je napravila biznis asocijacija TRACE, organizacija za uspostavljanje standarda protiv podmićivanja, koja mjeri rizik od poslovnog podmićivanja u 194 države, teritorije i autonomne i poluautonomne regije svijeta. Spisak (TRACE Bribery Risk Matrix) je prvi put objavljen 2014. godine kako bi se u zadovoljile potrebe poslovne zajednice za pouzdanijim, nijansiranim informacijama o rizicima od podmićivanja širom sveta.

Učinak date države zavisi od četiri vrste faktora: poslovnih interakcija sa vladom, odvraćanju od primanja mita i sprovođenju zakona, transparentnosti vlade i državnih službi i kapacitetu za nadzor civilnog društva, uključujući ulogu medija. Podaci organizacije TRACE pomažu svjetskim kompanijama da procijene vjerovatni rizik od podmićivanja u svakoj zemlji i da osmisle programe usklađenosti i dubinske analize koji su prilagođeni tom riziku.

Prema ovogodišnjim podacima najveći komercijalni rizik za podmićivanje postoji u Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu, Južnom Sudanu, Venecueli i Eritreji. Najmanji je u Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i na Novom Zelandu.

Crna Gora u 2020. godini ima ocjenu rizika 45, u grupi u kojoj je još nekoliko država: Sjeverna Makedonija, Indija, Peru, Jordan i Kolumbija. Poređenja radi, u prvoplasiranoj Danskoj rizik iznosi 1, a u „fenjerašu“ Sjevernoj Koreji čak 93.

Posmatrano po pojedinačnim faktorima Crna Gora najbolju ocjenu ima u oblasti nadzora (oversight) – 37. Kada je u pitanju transparentnost (transparency) ocjena je 43, za odvraćanje (detterence) 47 i za mogućnost poslovnih interakcija sa vlastima (opportunity) 52. Poslednja oblast je najvažniji pokazatelj, u njoj Crna Gora ima najlošiju ocjenu rizika.

Ona se odnosi na neposredni odnos između kompanije (ili njenih agenata) i javnih zvaničnika, uzimajući u obzir učestalost interakcija, društvena očekivanja oko podmićivanja i uticaj javnog službenika koji može zatražiti mito.

„Najdirektnije, postoji rizik od podmićivanja kada predstavnici kompanije stupe u interakciju sa vladinim zvaničnicima. Korisno je otprilike znati koliko interakcije sa javnim službenicima treba predvidjeti, šta osoba sa druge strane stola može očekivati i kakvu polugu moći taj službenik može imati na osnovu ovlašćenja“, pojašnjeno je u uputstvima organizacije za tumačenje predstavljenih podataka.

Među nekadašnjim članicama Jugoslavije najbolji učinak po difoltu ima Slovenija koja je na 31. mjestu sa ocjenom rizika 29. Hrvatska je na 57. poziciji (41), Kosovo na 84. (46), Srbija na 104. (50), Albanija na 115. (52) i Bosna i Hercegovina kao 132. na listi (ocjena rizika 55).

Manji rizik od podmićivanja nego u Crnoj Gori postoji u afričkim državama Bocvani, Namibiji i Senegalu, zatim na Portoriku, Barbadosu, Jamajci, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jermeniji, Bruneju… Sa druge strane bolje smo kotirani od npr. Mađarske, Brazila, Kine, Rusije, Turske i Alžira.

Prilikom obrade informacija i izrade liste objedinjuju se relevantni podaci dobijeni od vodećih međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, Svjetsku banku, V-Dem institut na Univerzitetu u Geteborgu i Svjetski ekonomski forum.

Izvor: FOS Media / Bogdan Varagić

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja