U Baru za sada imunizovano više od 16 hiljada građana, raste zainteresovanost za treću dozu

 U Baru za sada imunizovano više od 16 hiljada građana, raste zainteresovanost za treću dozu

Dr Martina Cicmil, Foto: Privatna arhiva

Od početka pandemije koronavirusa u našem gradu vakcinisano je više od 16 stanovnika, a u Domu zdravlja Bar nedavno se započelo sa vakcinacijom opšte populacije trećom dozom vakcina. Zainteresovanih građana, kaže za Portal Bar pomoćnica direktorice ove ustanove za medicinska pitanja dr Martina Cicmil, ima, a poželjno je da svi građani stariji od 60 godina prime i takozvanu „booster“ dozu.

„Oni ispod te starosne dobi mogu primiti vakcinu istog proizvođača, kojom su ranije imunizovani. Za sada raste zainteresivanost za treću dozu“, ističe dr Cicmil.

Ona precizira da je poželjno da se treća doza vakcine primi nakon 5 mjeseci od posljednje vakcine ili preležane Kovid infekcije.

„Kod preležane kovid infekcije, ukoliko osoba nije do sada bila vakcinisana, potrebno je da dobije samo jednu dozu Fajzer vakcine“, napominje dr Cicmil.

Osvrnuvši se na trenutne epidemiološku situaciju u našem gradu, dr Cicmil kaže da je ona sstabilna, naglasivši da nema porasta broja novooboljelih. Ipak, ljekari u Kovid ambulantama barskog Doma zdravlja i dalje svakodnevno urade veliki broj pregleda.

„Imamo i dalje velik broj testiranja, pregleda i naloga za infuzionu terapiju na dnevnom nivou u Kovid ambulantama“, precizira dr Cicmil.

„Našim sugrađanima preporučujemo da se vakcinišu, jer je vakcina jedini pravi lijek u borbi sa koronavirusom“, zaključila je dr Martina Cicmil.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još