U Baru počela međunarodna obuka na temu „Razvoj zelenih tehnologija u organskoj poljoprivredi“

 U Baru počela međunarodna obuka na temu „Razvoj zelenih tehnologija u organskoj poljoprivredi“

Mogućnosti, problemi i trendovi u organskoj poljoprivredi tema su Međunarodne obuke „Razvoj zelenih tehnologija u organskoj poljoprivredi“, koja je počela juče, u okviru projekta „Jačanje mladih kroz agropreduzetništvo“ koji finansira Evropska Unija kroz Erasmus+. Šestodnevnu obuku pohađaće 22 učesnika iz Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Opštine Bar Irina Dabović ukazala je na prednosti koje teritorija opštine Bar nudi za razvoj organske poljoprivrede, a prilikom susreta sa polaznicima i predstavnicima medija predstavila je i aktivnosti Sekretarijata, sa posebnim osvrtom na obilježavanje Međunarodnog dana mladih.

Foto: Danilo Dado Pavlović

Da je uključivanje mladih u inovativne procese izuzetno značajno za razvoj organske poljoprivrede smatra i predsjednik Društva maslinara Bar i menadžer Opštine Bar Ćazim Alković, istakavši da je barsko društvo vodeći partner u ovom projektu.

Ukupan budžet projekta je 111.038 eura, od čega Evropska komisija finansira 80 odsto (94.218 €). Društvo maslinara Bar će od Evropske komisije dobiti 28,160,00 eura, a kofinansiranje koje Društvo treba da obezbijedi iznosi 7,049 €. Program će biti realizovan u naredne dvije godine.

„Društvo maslinara Bar je vodeći partner, što podrazumijeva da će upravljati njime. Ovako važna uloga na projektu barske maslinare čini ponosnim, ali i nameće odgovornost da sve bude realizovano u skladu sa strogim pravilima Evropske unije. Kvalitetnim sprovođenjem ovog projekta, Društvo stiče ozbiljne reference za konkurisanje za druge evropske projekte u narednom periodu“, kazao je Alković.

Foto: Danilo Dado Pavlović

Konferenciji koja je upriličena u Dvorcu kralja Nikole prisustvovali su i jedan od organizatora događaja Darko Pekić i predavač iz Tirane Ornest Saraći.

Obuka će trajati do nedjelje, 10. oktobra, a osim teorijskog dijela predviđen je niz terenskih posjeta i edukativnih radionica.

Društvo maslinara Bar je vodeći partner ovog projekta, a ostali partneri su Environmental and Territorial Management Institute iz Tirane, Udruženje građana “Razvoj sela” iz Novog Sada, Center for Educational and Cultural Development “Racio” iz Skoplja, Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu iz Sarajeva, te “Wonderland platform for European architecture” iz Beča.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još