U Baru ostaju na snazi iste mjere

 U Baru ostaju na snazi iste mjere

Posebne mjere koje se odnose na teritoriju opštine Bar, a koje su na snazi posljednjih sedam dana, važiće do 24. marta, saopšteno je na konferenciji za medije, u okviru koje su se javnosti obratili Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Marija Božović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje i Zoran Terzić, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore. Posebne mjere prestaju da važe za opštine Tivat i Budva, a počinju da važe za Nikšić.

„Zabrana ulaska i izlaska važi za opštinePodgorica, Cetinje, Budva, Tivat, Nikšić, Plužine, Herceg Novi, Bar, Kotor, Pljevlja, i Bijelo Polje i Mojkovac. Posebne mjere prestaju da važe za Budvu i Tivat, a počinju da važe za Nikšić. Posebne mjere koje na snazi u Podgorici, Nikšiću, na Cetinju, u Kotoru, Plužinama, Baru i Pljevljima važiće i za Bijelo Polje, Mojkovac, Plužine“, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović.

Mjere na snagu stupaju sjutra i važiće do 24. marta.

“Nove mjere će biti efikasne samo ako damo svi doprinos i budemo odgovorni prema sebi i drugima“, kazala je Božović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić kazao je da je odlučeno da se „ide na pooštravanje mjera za Nikšić, Mojkovac i Bijelo Polje, a da opštine u kojima je zabilježen trend opadanja na dnevnom nivou pređu u kategoriju opština gdje su na snazi manje restriktivne mjere’.

“Analiziramo podatke na dnevnom nivou, mjere su predviđene da traju nedjelju dana, kako bismo, zavisno od situacije preduzimali dalje mjere“, kazao je Bajić.

U Kliničkom centru 86 životno ugroženih pacijenata

Medicinski direktor Kliničkog centra Zoran Terzić kazao je da je trenutno u KCCG hospitalizovano 149 pacijenata, od čega je 86 ježivotno ugroženo.

Komentar na sporo vakcinisanje

Na novinarsko pitanje zbog čega vakcinacija sporo teče, Bajić kaže da taj tempo prije svega zavisi od raspoloživosti vakcina.

“Cilj imunizacije je da se odvija po nacionalnom planu i prioritetnim grupama. Imunizovali smo po tom planu osobe – štićenike domova za stare, medicinske radnike… Više puta smo pominjali da tempo i brzina vakcinacije zavise od zahtjeva i količine raspoloživih vakcina. Dosad je distribuirano oko 7.000 doza vakcine Sputnik V, a 5730 je ukupan broj dosad apliciranih doza“, kazao je Bajić.

Marija Božović je dodala da “opštine dobijaju doza koliko je procijenjeno naspram veličine populacije same opštine“.

„Pojedine opštine brže potroše vakcine, sve je podložno dostupnosti vakcina. Zasad je siutuacija takva ali se očekuje pristizanje većeg broja doza vakcina. Kada dođemo u tu situaciju, promijeniće se i sam kontinuitet. Vakcinacija će teći u kontinuitetu, a biće vjerovatno proširen i broj punktova za vakcinaciju“, najavila je Božović.

Bajić je podsjetio da predstavnici domova zdravlja, odnosno tim izabranog ljekara i prije svih medicinske sestre primaju pozive preko platforme napraveljene sa Fondom i zakazuju vakcinaciju.

„Problem je opterećenost ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali dobrom organizacijom se i to postiže. Redovi i čekanja će se ponovo riješiti zakazivanjem koje je bilo stavljeno u drugi plan. Podsjećam građane da svako čekanje u redu, naročito ispred ambulanti, povećava rizik od zaražavanja tako da vas molim da držimo distancu jer smo imali razgovore na komisiji i prepoznat je problem gužvi koje se prave oko zdravstvenih ustanova. To je nešto na čemu radimo“, saopštio je Bajić.

‘Što se tiče ljekova i distribucije, dodaje Bajić, Ministarstvo zdravlja je u svakodnevnoj komunikaciji sa domovima zdravlja.

„Antibiotici, antikoagulansi i drugi ljekovi koji se koriste u svakodnevnoj terapiji koriste se u velikim količinama u čitavom svijetu i nije nekad lako obezbijediti te nabavke, ali mi se trudimo da na vrijeme obezbijedimo dovoljne količine medikamenata“, naveo je.

Terzić se osvrnu na navodnu nestašicu ljekova u KCCG.

“U KCCG nismo imali neku nestašicu koja je vezana za duži period. To se moglo desiti za rukavice, mantile koje smo istog dana nabavili, a to je zbog široke upotreve. U tim situacijama se to svakodnevno nadoknađivalo i dešavalo se da radimo hitne isporuke tokom dana, ali se nije dešavalo da nečega fali“, saopštio je Terzić.

“Što se tie ljekova – ja bar da znam, što se tiče KCCG, nije bilo nestašice“, kazao je, dodajući da, kao i ljekova, ne fali ni ljekara.

“Ljekara ne fali, porastom broja pacijenata uključili smo i dodatni broj ljekara drugih specijalnosti koji su se i te kako dobro snašli i uključili u sistem liječenja. Optrećenje i rad jesu veliki, ali da fali ljekara sigurno ne“, naveo je Terzić.

Budva i Tivat za primjer

“Situacija u Budvi i Tivtu je situacija koja može da služi za primjer. Došlo je do zaključavanja opština, ali samo to zaključavanje nije dovelo do pada oboljelih već, je do pada oboljelih dovelo poštovanje osnovnih preventivnih mjera“, saopštila je Božović.

Pročitajte još