U Baru epidemiološka situacija povoljna, masovna vakcinacija počinje sljedeće sedmice

 U Baru epidemiološka situacija povoljna, masovna vakcinacija počinje sljedeće sedmice

Foto: Portal Bar

Trenutna epidemiološka situacija u Baru je povoljna i tome su, kako kaže za naš portal pomoćnica direktorice ZU Dom zdravlja Bar dr Martina Cicmil, doprinijele i strože mjere. Za masovnu vakcinaciju, koja u Baru počinje sljedeće sedmice, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su potpuno spremni.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na teritoriji naše opštine iznosi 92. Podsjetimo, 1. aprila je broj ukupno zaraženih u Baru bio 358. Značajnom smanjenju te cifre i stabilizaciji epidemiološke situacije doprinijele su i strože mjere.

Da je situacija u Baru povoljnija govori i smanjen broj pacijenata koji prijavljuju simptome povezane sa Kovid-19 infekcijom.

„Broj pregleda pacijenata u Covid ambulanti ZU Dom zdravlja Bar značajno je manji, kao i potreba za rađenjem brzih antigen i PCR testova. Strože mjere su tome doprinijele“, navodi dr Cicmil.

Sve je spremno za vakcinaciju

Masovna vakcinacija, kako ističe naša sagovornica, počinje sljedeće sedmice i to, kako je ranije najavljeno iz ove ustanove za Portal Bar, na dvije lokacije.

„Punktovi će biti postavljeni na dvije lokacije u gradu – u Gimnaziji „Niko Rolović“ i u Hotelu „Princess“. U potpunosti smo spremni i očekujemo da će se građani odazvati u velikom broju. Takođe, mi iz DZ Bar ćemo se truditi da motivišemo i one građane koji nijesu zainteresovani za vakcinaciju, jer je to jedini pravi i sigurni lijek za koronavirus“, zaključila je dr Martina Cicmil.

Podsjetimo, dodatni punktovi biće napravljeni za Virpazar i Ostros, a o terminima masovne vakcinacije u ovim krajevima naše opštine iz Doma zdravlja će blagovremeno obavijestiti zainteresovanu javnost.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Baru su registrovani još jedan novozaraženi i jedan smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom.

Nove mjere, koje su saopštene juče, važe i za teritoriju opštine Bar.

Konkretno, od danas do petka će na snazi biti mjera zabrane izlaska iz objekta stanovanja u periodu od ponoći do 5 sati ujutru, produženo je radno vrijeme ugostiteljskim lokalima do 23, a prodavnicama i ustanovama kulture do 22 časa. Izdavanje hrane dozvoljeno je do ponoći, a od danas je dozvoljen i rad dječijim igraonicama. Na snazi ostaje zabrana međugradskog saobraćaja u danima vikenda.

Avatar

Sonja Jovanović

Pročitajte još