Tužilaštvo: Podnijećemo optužni predlog protiv Plamenca u zakonskom roku

 Tužilaštvo: Podnijećemo optužni predlog protiv Plamenca u zakonskom roku

U zakonskom roku, Osnovno državno tužilaštvo u Baru podnijeće optužni predlog Osnovnom sudu protiv sveštenika Jovana Plamenca i njegovog sina Krsta. Za sada im se na teret stavlja  krivično djelo povreda groba.
Da li će Plamencima biti na teret stavljeno i krivično djelo uništenje i oštećenje kulturnog dobra, tužilac će ocijeniti nakon zvaničnog odgovora iz Ministarstva kulture – da li je oštećeni grob u porti manastira Gornji Brčeli, zaštićeno kulturno dobro.
Rukovodilac ODT Bar Radovan Đurišić potvrdio je da tužilaštvo prikuplja materijalne dokaze, nakon čega će optužni predlog nadležnom sudu biti podnesen. Krajnji rok za podnošenje optužnog predloga je 8.decembar.


Nakon što je dežurni tužilac ODT -a u Bar u nedelju veče saslušao sveštenika Jovana Plamenca i njegovog sina Krsta, oni su pušteni da se brane sa slobode u redovnom sudskom postupku.
Vikarni episkom u Mitropoliji crnogorsko-primorske Metodije rekao je da na grobno mjesto, gdje se pretpostavlja da počiva mitropolit Arsenije Plamenac, trebalo staviti krst i natpis i da se zbog utvrđivanja – da li je još neko tu sahranjen, podigla ploča.
„Sve što se bude radilo biće u saglasnosti sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odnosno svim nadležnim institucijama i uz njihov nadzor, kazao je episkop.


Portal Bar saznaje da Plamenci formalno nisu imali dozvolu za “podizanje ploče” na grobu, a danas se pouzdano ne zna čiji ostaci su tu sahranjeni.
Arheolog Mladen Zagarčanin tvrdi da nema ni jednog relevantnog podatka da je u grobu uz manastir Gornji Brčeli sahranjen mitroplit Arsenije Plamenac, već je to “tipična monaška grobnica”. Zagarčanin podsjeća da su se vladike sahranjivali u crkvi, a ne u porti crkve.


Ko je sahranjen u grobu koji je oštećen, tužilaštvu nije predmet dokazivanja već da li djelo postoji. Plamenac je u izjavi naveo da su u grobu bile kosti.
Podsjetimo, proteklog vikenda u crmničkom selu Brčeli dogodio se nesvakidašnji incident. U subotu mještani su otkrili da je raskopana grobnica u porti manastira Gornji Brčeli, u koju je ako tvrde oni sahranjen, mitroplit Arsenije Plamenac. Dan kasnije uhapšen je sveštenik Jovan Plamenac (65) i njegov sin Krsto (34) koji se sumnjiče da su oskrnavili grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru u Brčelima. Nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru u nedelju veče, pušteni su da se brane sa slobode.
Incident je rezultirao i protestima – juče su u Brčelima protestvovali mještani “povodom skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca”. Učesnici ovog protesta traže od nadležnih institucija “da otkriju krivca za ovo nedjelo”.
Dok su u Brčelima optuživali sveštenika, u Baru protesti, ali na fonu odbrane Plamenca.

U nedelju veče nekoliko desetna građana okupilo se ispred CB Bar, a zatim protest nastavili ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva zahtevajući da se sveštenik Plamenac i njegov sin Krsto puste i brane sa slobode.


Prema članu 411 Krivično zakonika (povreda groba) – ko neovlašćeno prekopa, razruši, ošteti, ili grubo povrijedi grob ili drugo mjesto u kojem se umrli sahranjuje, kazniće se novčanom kaznom, ili zatvorom do jedne godine.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja