Turisti u Baru troše 58 eura dnevno, sezona na primorju iznad očekivanja

 Turisti u Baru troše 58 eura dnevno, sezona na primorju iznad očekivanja

Ljetnja turistička sezona koja je u punom jeku, sudeći po brojkama s terena, nadmašila je očekivanja i najvećih pesimista. Crnogorske plaže na kojima je već od jutra teško naći prostor za peškir podsjećaju na slike iz rekordne 2019. godine, dok statistika pokazuje da su mnoge primorske opštine blizu 100 odsto popunjenosti sezone uoči kovid krize, pišu Dnevne novine.

Da će ova sezona biti izvanredna saopštili su nedavno ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je kazao da se Crna Gora nalazi pod opsadom turista.

Od gradova na Primorju čije su lokalne turističke organizacije dostavile odgovore Dnevnim novinama najbolju posjetu bilježe Kotor, Herceg Novi i Budva.

Osim za Bar, nijesu, međutim, uspjeli da saznaju koliko turisti dnevno troše tokom odmora. Procjena lokalne TO pokazuje da gosti u gradu pod Rumijom dnevno troše 58 eura.

“Ukupni prosječni troškovi putovanja po osobi u julu 2021. godine iznose 305 eura, dok su prosječni dnevni troškovi po osobi 58 eura”, kazali su iz TO Bar, iz koje su saopštili da sezona protiče u skladu sa očekivanjima koja za ovu godinu nijesu ni bila previsoko postavljena.

Prema posljednjim podacima, u Baru je boravilo oko 11.400 turista, što je, kako su kazali, osam puta više nego u istom periodu prethodne godine.

“Međutim, u odnosu na 2019. godinu bilježimo pad od 37 odsto, što je i očekivano. Najveći dio turista boravi u individualnom (privatnom) smještaju”, kazali su iz TO Bar, a najviše turista dolazi iz zemalja okruženja, prije svega Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, ali i iz Ruske Federacije, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, Poljske…

Posmatrano po starosnoj strukturi, u je Baru gotovo 60 odsto turista starosne dobi od 26 do 35.

“Analizirajući stepen obrazovanja turista, kao i prethodne dvije godine, možemo vidjeti da je više od polovine turista (60 od sto) koji su boravili u Baru visoko obrazovano”, navode iz TO Bar.

Metropola crnogorskog turizma, kako nam je saopštila TO Budva, ostvarila je oko 83 odsto rezultata u odnosu na isti period 2019. godine. Prema posljednjim podacima, u tom gradu boravilo je oko 48.000 turista, a čak 47.000 su inostrani.

U kolektivnom smještaju boravilo je 15.600 turista, što je devet odsto više nego u istom periodu 2019. godine, dok je u individualnom, odnosno privatnom smještaju prema tim podacima bilo 31.000 gostiju, odnosno 75 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Ovo su, s obzirom na okolnosti, dobri pokazatelji i odlična najava za avgust, u kojem očekujemo nastavak pozitivnih trendova, pod uslovom da epidemiološka situacija ostane stabilna”, kazali su iz TO Budva.

U privatnom smještaju najbrojniji su turisti iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, dok su u hotelima, osim pomenutih tržišta, u znatnom broju prisutni i gosti iz Izraela, Kazahstana, Francuske, Poljske, Turske, Njemačke i ostali.

Kotor je krajem posljednje sedmice imao gotovo devet hiljade turista, što je 92 odsto prometa u odnosu na isti period 2019. godine

“Turisti su mahom stranci, najveći broj je iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i U krajine Imamo i turista iz zapadne Evrope, međutim u znatno manjem broju”, kazali su iz TO Kotor, iz koje nijesu mogli da preciziraju koliko turisti u prosjeku troše dnevno.

Ipak, kako su kazali, na osnovu razgovora sa ugostiteljima i agencijama došli su do saznanja da je potrošnja manja nego 2019. jer je i struktura gostiju drugačija.

Kad je u pitanju Herceg Novi, prema posljednjim podacima u tom gradu boravilo je oko 28.000 turista, što predstavlja 86 odsto ostvarenog prometa iz istog perioda 2019. godine.

Najveći broj turista boravio je privatnom smještaju (oko 21.700), dok je njih 6.000 boravilo u hotelskom smještaju.

“Prema podacima iz našeg sistema za prijavu boravka turista trenutno ima najviše gostiju iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije”, navode iz TO Herceg Novi.

Solidna posjeta i na sjeveru

Dobru popunjenost bilježi i Kolašin približno 75 odsto u odnosu na 2019, dok privatni smještaj sobe i apartmani za izdavanje bilježe nešto slabiju popunjenost kapaciteta.

“Najveći broj gostiju dolazi iz Crne Gore, u pitanju su organizovane grupe-seminari ili sportske ekipe, ali je evidentan i porast broja individualnih rezervacija. Od inostranih gostiju, koji čine nešto više od 20 odsto od trenutnog broja gostiju u našem gradu, najbrojniji su gosti iz Izraela, a osim njih imamo goste iz Rusije, Slovenije, ali i zemalja regiona”, kazao je Srđan Obrenović iz TO Kolašin.

Na Žabljaku je, kako susaopštili, oko 1.000 registrovanih turista.

“Najbrojniji gosti su iz Ukrajine, Srbije, Rusije i regiona”, kazala je direktorica TO Žabljak Vanja Krgović-Šarović. Nemaju, kaže, podatak o dnevnoj potrošnji turista

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još